Az egyetemen meghirdetett szabadon választható geriátriai kurzuson két szombaton (áprilisban és májusban) vehettek részt a hallgatók. Az idősgyógyászati oktatási programon az előadásokat a téma vezető hazai szakemberei, elsősorban a II. Sz. Belgyógyászati Klinika Geriátriai Tanszéki Csoportot már évek óta segítő nyugdíjas, illetve aktív professzorok és nem egyetemi szakmai vezetők tartották – ismertette dr. Székács Béla ny. egyetemi tanár.

A szigorlói évben történt kötelező geriátriai kurzus megszüntetése óta a Semmelweis Egyetemen nem áll rendelkezésre idősgyógyászati ismereteket és szemléletet közvetítő oktatás, így jelzésértékű lehet a nagy érdeklődés az egyetemi tanár szerint. Mint rávilágított, kormányzati szinten is egyre nagyobb figyelem fordul a következő évtizedben tovább növekvő időskorú népesség számára szükséges szociális, medicinális ellátási kihívások kezelésének tervezésére, egészségmegtartást biztosító programok elősegítésére.

Dr. Székács Béla elmondta, magas volt a jelentkezési arány, 127 hallgatóból 122-en vizsgáztak sikeresen. Hozzátette, hogy a második oktatási napon sajnos már nem vehetett részt a kurzus szervezője, a két nappal korábban elhunyt dr. Kiss István professzor.

Forrás: dr. Székács Béla
Fotó (illusztráció): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem