Eskütételüket követően dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes és dr. Hunyady László dékán avatta orvosdoktorokká az Általános Orvostudományi Karon végzett hallgatókat a Papp László Budapest Sportarénában. Összesen 595-en végeztek idén a karon, köztük 237 külföldi hallgató, akik a világ 27 országából érkeztek.

A doktorrá avató ünnepséget dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes nyitotta meg, majd Menyhárt Orsolya orvosdoktor-jelölt terjesztette elő az avatás iránti kérelmet. Az 595 jelölt – köztük 237 külföldi hallgató – ezt követően három nyelven, magyarul, németül és angolul tett esküt, hogy hivatásukat minden szempontból méltón fogják betölteni. A végzett hallgatókat dr. Bagdy György és dr. Hunyady László avatta orvosdoktorrá, kézfogásukkal doktortársaikká fogadták őket.

„Önöket most felruháztuk mindazokkal a jogokkal és kötelességekkel, amelyek a törvény erejénél fogva az orvosdoktorokat megilletik. Kérem, hogy esküjükhöz híven, orvosi tevékenységükkel szolgálják beteg embertársaik gyógyulását, teljesítsék az Önökre váró feladatokat. Törekedjenek hivatásuk hibátlan művelésére, ismereteik állandó gyarapítására” – mondta a frissen avatott orvosoknak a tudományos rektorhelyettes.

A magyar nyelvű képzésben részt vett orvostanhallgatók nevében dr. Hajnes József szólt. Beszéde elején megemlékezett a 200 éve született Semmelweis Ignácról, majd diáktársai nevében megköszönte a tanulmányok során nyújtott családi támogatást; köszönetett mondott az egyetemi vezetőknek, oktatóknak, hogy inspirálták, vezették őket. Beszélt az élethosszig tartó tanulás fontosságáról, valamint az olyan készségek megőrzéséről és fejlesztéséről, mint a nyitottság, a rugalmasság, a kreativitás, az innovatív gondolkodás és az együttműködés.

A német nyelvű képzésben résztvevők nevében dr. Robert Hedrich, míg az angolul tanult orvostanhallgatók nevében dr. Faisal Anum és dr. Slotfeld Binca Mirella Fiorentino beszélt, és emlékezett vissza az itt töltött évekre, a nehéz kihívásokra és az örömökre egyaránt.   

Galéria

13kép
2018.06.30. ÁOK diplomaosztó ünnepség

Dr. Hunyady László a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának 248. tanévében tartott avató ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: nemcsak a végzős hallgatók és családjuk számára felemelő ez a nap, hanem az oktatók számára is örömöt és sikerélményt jelent. A végzettekhez szólva elmondta, az elmúlt több mint fél évtized szorgalmas és kitartó munkájával kiérdemelték az általános orvosi diplomát. Mint mondta, nem kis teljesítmény ez, hiszen egyetemünk nemzetközileg is elismert, természettudományos alapokon nyugvó orvosi képzést nyújt. A dékán példaként említette, hogy az intézmény rendre előkelő helyet foglal el a különböző nemzetközi felsőoktatási rangsorokban is. Emellett az egyetem orvosképzésének sikerét mutatja az is, hogy a hallgatók 45 százaléka vesz részt az angol vagy német nyelven folytatott nemzetközi képzési programban. Dr. Hunyady László örvendetesnek nevezte, hogy a kormányzat részéről több alkalommal is megfogalmazódott az elmúlt időszakban az orvosképzés fejlesztésének szándéka. Ez szerinte csak az oktatás, kutatás és betegellátás hármas egységének párhuzamos fejlesztésével érhető el.

Az egyetem számos kiemelkedő egyénisége közül Semmelweis Ignác, a kar egykori tanára, az egyetem névadója a legnagyobb óriás – mondta dr. Hunyady László. A dékán hozzátette, július 1-jén ünnepeljük az anyák megmentője születésének 200. évfordulóját, ebből az alkalomból a kormány 2018-at Semmelweis-emlékévvé nyilvánította. Mint ismertette, Semmelweis Ignác tragédiáját az okozta, hogy zseniális és tudományosan alátámasztott klinikai megfigyelése a kor elméleti tudományos ismereteinek hiányosságai miatt nem volt megmagyarázható, hiszen nem ismerték még a mikroorganizmusokat, és ezek szerepét a betegségek kialakulásában. Dr. Hunyady László szerint ez rámutat arra, hogy a medicinában az elmélet és a klinikai gyakorlat egyaránt fontos, mindkettőre szükség van. Hangsúlyozta, Semmelweis Ignác története azt üzeni számunkra, hogy a tudományos alapokon nyugvó tudás jelentőségét nem kérdőjelezhetik meg a tudományosan megalapozatlan dogmák és a szakmai alapokat nélkülöző meggondolások.

A dékán kiemelte, Semmelweis másik fontos üzenete a megelőzés, a prevenció fontossága. Utóbbi kapcsán dr. Hunyady László méltatta a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete munkáját, amelynek több mint 500 tagja évente sok ezer prevenciós és egyéb egészségnevelő előadást tart, és idén már harmadszor rendezte meg a Semmelweis Egészségnevelő Versenyt középiskolásoknak. Ehhez kapcsolódóan az ünnepségen a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát vehette át dr. Hajnes József, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete volt elnöke, a megelőzés és egészségnevelés területén, az egyesület tevékenységének szervezésében végzett kiemelkedő munkájáért.

Dr. Bagdy György rektorhelyettes a frissen végzett orvosnőkhöz szólva arról beszélt, gyermekként miként élte meg, hogy orvos édesanyja a hivatását is komolyan vette, és hetente ügyeleteket vállalt. Mint mondta, sokat hallott otthon a gyógyítás csodájáról, és büszke volt édesanyjára, akivel együttéreztek, amikor valakit nem tudtak megmenteni az osztályon. Talán ezek az érzések kavarogtak benne, amikor a felvételinél úgy döntött, nem orvos lesz. A rektorhelyettes elmondta, nemcsak édesanyja, de nagynénje, unokahúga és lánya is orvosi diplomával alapítottak családot. A frissen végzettekhez szólva kiemelte, gyönyörű hivatást választottak, olyat, amelyben a munkát nem könnyű különválasztani a magánélettől. Végezetül azt kívánta nekik, hogy a vizsgákhoz hasonlóan ezeket az akadályokat is vegyék majd sikerrel.

A rendezvényen dr. Robert Hedrich díszoklevelet vehetett át, miután a német nyelven tanuló hallgatók képviseletében négy éven át kiemelkedő tevékenységet végzett, hallgatótársai érdekeit és az egyetem előírásait is szem előtt tartva. Dr. Soproni István Boldizsár, a Semmelweis Egyetem kézilabda csapatának leköszönő kapitánya és legtechnikásabb játékosa pedig munkája elismeréseként a Sportközpont díját vehette át.

Kele Tímea
Fotó: Dimény András

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.