A krónikus limfoid leukémiáról (CLL), a személyre szabott kezelés egy új mintabetegségéről tartott előadást dr. Kostas Stamatopoulos, az Európai CLL Kutató Konzorcium (ERIC) egyik vezetője az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben. Az MTA-SE Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport által szervezett rendezvényen a többi hazai hematológiai centrum képviselői, valamint a betegség diagnosztikáját végző szakemberek is jelen voltak az ország különböző pontjairól.

Dr. Bödör Csaba, a kutatócsoport és az intézet molekuláris diagnosztikai részlegének vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy jelenleg a CLL molekuláris szintű vizsgálata az egyik legizgalmasabb terület az onkohematológiában, és valóban egy „terápiás forradalom” tanúi voltunk az elmúlt években. Előadásban Stamatopoulos professzor ismertette a CLL kezelésének legfontosabb méföldköveit, köztük új, innovatív célzott gyógyszerek megjelenését (Bruton-tirozin kináz gátló ibrutinib és a BCL2 gátló venetoclax), valamint az ehhez kapcsolódó korszerű prognosztikus és prediktív biomarker-vizsgálatok elterjedését. Dr. Kostas Stamatopoulos bemutatta a barcelonai székhelyű ERIC tevékenységét is, mely az Európai Leukémia Net és az Európai Hematológus Társaság (EHA) tudományos munkacsoportjaként is működik, és fő célja a CLL-ben szenvedő betegek diagnosztikai és kezelési lehetőségeinek fejlesztése. Annak érdekében, hogy ezen vizsgálatok minél több helyen megfelelő minőségben elérhetőek legyenek, az ERIC egy standardizációs programot hirdetett.


Az előadást követő beszélgetésen dr. Demeter Judit egyetemi tanár, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika CLL-es betegek ellátásában is aktív Hematológiai részlegének vezetője elmondta, hogy a célzott kezelések megjelenése új reményt ad azoknak a betegeknek, akiknél a standard immunokemoterápia már hatástalanná vált, vagy a betegség bizonyos genetikai jellemzői ezt indokolják. Korábban ezen betegek számára nem állt rendelkezése további kezelési lehetőség, és a kimenetel rendkívül kedvezőtlen volt, ma viszont már 3-5 éves progressziómentes túlélésről lehet beszámolni. Ugyanakkor az innovatív gyógyszerek megfelelő alkalmazásához megbízható molekuláris diagnosztikai háttér szükséges. Jelenleg hazánkban egyedül az I. Sz. Patológia és Kísérleti Rákkutató Intézet molekuláris diagnosztika laboratóriuma rendelkezik az új célzott gyógyszerek hatékony alkalmazásához előírt molekuláris diagnosztikai vizsgálatok (TP53 és IGHV mutációs vizsgálatok) elvégzéséhez szükséges nemzetközi ERIC akkreditációval. A szeminárium zárásaként Kostas Stamatopoulos felhívta a figyelmet arra, hogy minden szakember számára lehetőség van ingyenes ERIC tagság igénylésére.

Forrás: dr. Bödör Csaba
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.