A Központi Igazgatási Épület (KIÉ) öt helyiségében – a Rektori szalonban, a Szenátusi teremben, a Semmelweis Szalonban, az Aulában és az első emeletre vezető lépcsőházban – tehetnek virtuális sétát a Semmelweis Egyetem iránt érdeklődők.

Dr. Szél Ágoston rektor ötlete nyomán a virtuális sétán olyan helyiségek  is bejárhatókká váltak a 360 fokos gömbpanoráma-felvételek segítségével, amelyek nem nyilvánosak, vagy csak bizonyos rendezvények alkalmával tekinthetők meg. Az 1884-ben átadott épületben található a Szenátusi terem, amelyben hajdanán az orvosi kar tanártestülete tartotta üléseit és különböző rendezvényeit. A kar a terem felavatásakor már több mint 100 esztendős múltra tekintett vissza, amely múltat igyekeztek a külsőségekben is megjeleníteni, így itt helyezték el a kar neves tanárainak, a kart alapító Mária Terézia, illetve az egyetemet alapító Pázmány Péter portréit. A virtuális séta keretében a festményeken ábrázolt neves személyek – köztük az egyetem rektorai és orvosdinasztiák tagjainak – életéről is tájékozódhatnak a látogatók.

Tovább a virtuális sétára

A séta a KIÉ aulájában indul, amelyet az egykori belső világítóudvarból a 2008-as épületrekonstrukció során alakítottak át üvegtetővel fedett átriummá. Ugyanekkor vált az egykori kari könyvtár Semmelweis Szalon néven kulturális és tudományos, illetve protokolláris rendezvények helyszínévé. A lépcsőházzal együtt ezek a helyszínek is megtekinthetőkké váltak a program segítségével.

A virtuális sétában való tájékozódáshoz a képernyő alsó sávjában található súgó és az irányítógombok adnak segítséget. A programot mind egérrel, mind a billentyűzet nyilaival irányítani lehet. Az asztali számítógépen és mobiltelefonon egyaránt megtekinthető túra az egyetem központi honlapjáról az egyetemet bemutató menüpontból érhető el. A virtuális séta létrehozásához a Központi Levéltár, valamint a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság nyújtott szakmai támogatást.

Keresztes Eszter, Sági Zenina

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.