A North Sichuan Medical College, a Southwest Medical University és a Chengdu University of Traditional Chinese Medicine képviselőiből álló delegációt a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága fogadta. A Kínai Népköztársaság Szecsuán tartományából érkező intézmények a Sino – Európai Alapítvány a Kínai Kultúráért és Oktatásért jóvoltából látogathattak el az egyetemre.

A rövid köszöntést és bemutatkozást követően dr. Vadlövő Judit a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának ügyvivő szakértője beszélt a Semmelweis Egyetem kínai kapcsolatainak jelentőségéről, majd bemutatta az egyetemet, különös hangsúlyt fektetve az intézmény nemzetközi kapcsolataira. Az előadás keretében F. Tóth Katalin intézményi Erasmus+ koordinátor megismertette a kínai delegációt az Erasmus+ és az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitási Programokkal. Előadásuk után a Chengdu University of Traditional Chinese Medicine nemzetközi igazgatója Yao Hongwu mutatta be a kizárólag hagyományos kínai orvoslással foglalkozó egyetemet. Kiemelte, náluk a hallgatók az akupunktúra mellett a kínai gyógynövényekkel is megismerkedhetnek, továbbá ápolók oktatásával is foglalkoznak, mivel fontosnak tartják, hogy az egészségügyben akupunktúrában járatos ápolók is dolgozzanak. Ötéves az orvostudományi és négyéves a gyógyszerésztudományi képzésük, egyetemükön pedig 22 000 hallgatót 2000 tanár oktat. A tavalyi évben 5-5 hallgatójuk és oktatójuk vett részt az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitási programban – mondta el Yao Hongwu, majd javasolta, hogy magyar hallgatók is vegyenek részt a Chengdu University of Traditional Chinese Medicine nyári egyetemén, ahol a fiataloknak a kínai kultúrába is lenne lehetőségük belekóstolni.

A North Sichuan Medical College és a Southwest Medical University bemutatkozásából kiderült, nemcsak a hagyományos kínai orvoslást, hanem a nyugati orvoslást is oktatják és próbálják az integratív medicinát kialakítani. A Southwest Medical University képviselője Zhang Xilin elmondta, nagy lehetőséget látnak az oktatócserében, fontosnak tartják, hogy a tanároknak is legyen lehetőségük külföldön tapasztalatot szerezni, valamint részt venni tudományos kutatásokban.

Az egyetemek képviselői elsősorban a diákok és oktatók cseréje, illetve a posztgraduális képzések iránt érdeklődtek, ugyanakkor elmondták, hogy a meglévő kínai állami ösztöndíjak ellenére is kevés hallgatójuk jelentkezett az elmúlt években külföldre a nyelvi korlátok miatt. A delegáció tagjai örömmel konstatálták, hogy a Semmelweis Egyetemen számos program oktatása angol nyelven is elérhető.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.