Együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a Semmelweis Egyetem és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (ETMA) Kisebbségi Migrációs Bizottsága, melynek részeként az Európai Unió hátrányos helyzetű kisebbségének egészségügyi helyzetét, annak okait és várható következményeit kívánják feltérképezni.

A szándéknyilatkozat aláírása előtt dr. Szél Ágoston rektor elmondta, erkölcsi kötelezettségvállalásról van szó, amelyet a felek a távlati célok megvalósítása érdekében közösen fognak megtölteni tartalommal. Nikházy Gábor, az ETMA Kisebbségi és Migrációs Intézet igazgatója szólt róla, hogy a vizsgálati helyeken pszichoszomatikus betegségek felmérését, valamint egyéb élettani vizsgálatokat, az életvitelszerű folyamatok feltérképezését kívánják elvégezni. A program részleteit az egyetemmel közösen fogják kidolgozni – tette hozzá.

A társadalmi helyzet és az egészségi állapot közti összefüggés felmérése mellett az egészségtudatosságra nevelés is a kitűzött célok között szerepel – mondta dr. Horkay Ferenc, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívsebészeti Tanszéki Csoport vezetője. A szándéknyilatkozat aláírását dr. Szász Károly kancellár és dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja is támogatta. A dékán kiemelte a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete és a Hallgatói Önkormányzat aktivitását az egészségprevenciós programokban, megemlítve az általuk szervezett kárpátaljai szűrővizsgálatokat.

Az orvosszakmai feladatokat a Semmelweis Egyetem szervezeti egységei, intézetei bevonásával végzik el a programban, ami az EU hátrányos helyzetben lévő kisebbségének egészségi helyzetét hivatott megvizsgálni. Amennyiben az együttműködés sikeres lesz, a programot Európa más hasonló helyzetű régióiban is igyekeznek kiterjeszteni – derül ki a szándéknyilatkozatból.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.