Dr. Ludányi Krisztina 12 éve dolgozik a Gyógyszerészeti Intézetben, ahol ma már egyetemi docensként a Bioanalitikai és kémiai ellenőrző laboratóriumot vezeti. Munkacsoportjával biológiailag aktív vegyületek tömegspektrometriás vizsgálatával foglalkozik. Az analitikai vizsgálatokon túl olyan gyógyszertechnológiai fejlesztésekben is részt vesz, melyek eredményeként szabadalmaztatott készítményeket dolgoznak ki. Emellett az oktatói munkát is nagyon fontosnak tarja. A Bruckner Győző Díjjal és Hugonnai Vilma emlékéremmel kitüntetett kutatónő három gyermek édesanyjaként komoly kihívásnak tartja a családi „logisztika” megoldását, de emellett igyekszik a munkájában is helyt állni.

Dr. Ludányi Krisztina a családban elsőként választotta a kutatói hivatást, de örülne, ha gyermekei közül is valaki ezt az utat követné. Már az általános iskolában is inkább a reáltárgyak érdekelték, ezért jelentkezett vegyipari szakközépiskolába, ahol mérnök-tanár végzettségű osztályfőnöke a szakma mellett a tanítás szépségét is megmutatta számára – emlékezett vissza. Okleveles vegyészmérnökként végzett a Veszprémi Egyetemen. 2005 óta dolgozik a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, ekkor kérték fel az akkor újonnan kialakított Bioanalitikai laboratórium vezetésére, amit gondolkodás nélkül elvállalt, és a mai napig jó döntésként gondol vissza rá, hiszen itt a kutatás mellett az oktatásban is részt vehet, ami számára nagyon fontos szempont volt – idézte fel.

Dr. Ludányi Krisztina szerencsésnek vallja magát, hiszen mindig olyan igazgatók mellett dolgozhatott, akik a szakma mellett a család fontosságát is szem előtt tartották, emellett családja részéről is óriási támogatást kap. Hasonló területen dolgozó férje nemcsak a családi életben, hanem a szakmai útján is támogatja. „Soha nem éreztem hátrányát annak, hogy gyerekeim vannak” – szögezte le a kutatónő, aki hozzátette, hogy a Gyógyszerészeti Intézetben maximális segítséget kapott ahhoz, hogy mind a két területen helyt tudjon állni. Fontos, hogy az ember az adott helyzetben csak arra figyeljen, amiben éppen van, ami egy nőnek, anyának nagyon nehéz feladat – mondta hangsúlyozva, hogy otthon igyekszik kizárólag a gyerekekre figyelni, és megélni az adott pillanatot, de emellett nagy hangsúlyt fektetnek a nyaralásokra, a szabadidő közös eltöltésére is.  A család és a munka egy libikóka dr. Ludányi Krisztina szerint, amit a „természet törvényei” egyensúlyban tartanak: ha az egyik oldal lefelé billen, a másik egyensúlyba hozza – fogalmazott.

A kutatónő úgy véli, ha valaki gyermeket vállal, az otthon töltött idő alatt sem szabad teljesen kiszakadni a tudományos közegből, hiszen visszakapcsolódni 3-4, akár 6 év kihagyás után már nagyon nehéz. Maga is törekedett arra, hogy amíg első két gyermekével GYES-en volt, részt vegyen szakmai rendezvényeken, konferenciákon, bekapcsolódjon különböző mérésekbe. Dr. Ludányi Krisztina szerint a nők másképp viszonyulnak munkatársaikhoz, mint a férfiak, ami abból is adódhat, hogy nekik otthon egy család életét is meg kell szervezniük. „Ennek a labornak a vezetése egy komoly kihívás számomra, úgy érzem, mintha a negyedik gyermekem lenne, hiszen a laborról ugyanúgy gondoskodni kell, mint a gyerekekről otthon” – fogalmazott.

Dr. Ludányi Krisztinának nagyon fontos a kutatás mellett az oktatás is, hiszen szerinte egy fiatalnak nem csak az érdeklődését kell felkelteni egy téma iránt, hanem meg is kell tartani azt, ami mindig komoly kihívást jelent. Mint mondta, óriási pluszt ad neki, hogy fiatalok között dolgozhat, ami nagyon inspiráló közeget jelent számára. „Az életünk jelentős részét töltjük itt együtt, ezért a jó kapcsolat elengedhetetlen, kell, hogy tudjunk együtt nevetni a kollegákkal, de tudjunk odafordulni is a másikhoz, ha azt látjuk, hogy éppen valami bántja” – vélekedett.

Mindenkit arra bíztat, hogy ne féljenek ettől a pályától, bátran vágjanak bele, az egyetemen sok olyan oktatóval és kutatóval fognak találkozni, akik segíteni és támogatni fogják őket – mondta.

Dr. Ludányi Krisztina kutatócsoportjával elsősorban tömegspektrometria alapú analitikai módszerek fejlesztésével foglalkozik két fő területen. Kutatócsoportjának célkitűzése olyan glikoprotein specifikus mintaelőkészítési módszerek és szerkezetmeghatározó műszeres technikák fejlesztése, amelyek alkalmasak anomális szerkezetű glikoprotein molekulavariánsok szerkezeti jellemzésére biológiai közegekben. Ezekkel a módszerekkel információk nyerhetők a specifikus biológiai marker jellegről. A másik kutatási témában azt vizsgálják, hogy enzim hatóanyag tartalmú készítmények a formulálás során ill. környezeti tényezők hatására milyen szerkezeti változásokat szenvednek. A fehérje típusú készítmények vizsgálatára olyan módszereket fejlesztenek, amelyek alkalmasak a hatóanyagok minőségi jellemzésére, stabilitásának vizsgálatára, in vitro hatóanyag felszabadulás, valamint az interakciók kinetikai jellemzésére.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.