Az asztmában szenvedő nők mintegy harmadának romlik az állapota a várandósság idején, gyakran fulladás, nehézlégzés, asztmás roham is jelentkezik náluk – mondja dr. Tamási Lilla. A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára kiemelte, terhesség idején sem szabad abbahagyni a gyógyszeres terápiát, a kezeletlen asztma ugyanis nem csak anyai, hanem magzati oxigénhiányt is okozhat, amelynek akár koraszülés, spontán vetélés is lehet a következménye. Az asztmás  kismamák túlnyomó többsége inhalációs kezelésben részesül, így a szer közvetlenül a tüdőbe jut, nem veszélyezteti a magzatot. Kitért rá, a klinikán 2000 óta az országban egyedülálló módon asztmás terheseket gondozó ambulancia működik, ahol évente mintegy 80-100 pácienst néznek meg, és látnak el tanácsokkal, gyógyszerekkel.

Míg 10-15 éve az orvosok egy része a gyógyszerek elhagyását javasolta az asztmával szövődött várandósság idejére, addig ma már a tudomány igazolta, hogy nem szabad abbahagyni a terápiát, a nem kezelt asztma ugyanis az esetleges oxigénhiány miatt veszélyesebb az anyára és a babára nézve, mint az a gyógyszermennyiség, ami bejuthat a kicsi szervezetébe – mondta dr. Tamási Lilla. Az egyetemi tanár hangsúlyozta, a magzat oxigénigénye magasabb az anyáénál, a kezelés elmaradása nyomán fellépő oxigénhiány akár spontán vetéléshez, preeclampsiához, kis súllyal születéshez vagy újszülöttkori halálozáshoz is vezethet. Az inhalációs gyógyszerek nem jelentenek veszélyt a magzatra nézve, hiszen közvetlenül az anya tüdejébe kerülnek, minimális mennyiségben jutnak el az anyai vérkeringésen keresztül a babához. Mivel az anyatejbe is csak minimális mennyiségű aktív gyógyszer kerül inhalációs gyógyszerbevitel esetén, így a szoptatás alatt is biztonságos az alkalmazásuk.

Dr. Tamási Lilla elmondta, hogy a várandós nők mintegy 3 százaléka szenved asztmában, 30 százalékuknál a terhesség 15. hete körül fokozódnak a tünetek, akár fulladás, nehézlégzéses rohamok is jelentkezhetnek, emiatt a korábbi terápia módosítására is szükség lehet. Arra is van ugyanakkor példa, hogy a terhesség alatt csökkennek a tünetek, amit szintén figyelembe vesznek a kezelés során. Előfordul, hogy a terhesség idején jelentkezik először a tünet, vagy hogy a gyermekkorban megjelenő, majd évekre elmúló asztma jelenik meg újra.

Várandósság esetén különösen fontos a dohányzás abbahagyása. A cigaretta ugyanis felerősítheti az asztmás tüneteket az anyánál, másfelől jelentősen fokozza annak esélyét, hogy a gyermeknél is kialakuljon a betegség – mondta dr. Tamási Lilla, kiemelve, hogy az asztmás betegek mintegy 25-30 százaléka dohányzik.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján az országban egyedülálló módon 2000 óta működik asztmás terheseket gondozó ambulancia. Évente mintegy 80-100 beteget néznek meg, emellett tanácsadással, szakorvosi javaslattal segítik az asztmában szenvedő várandós nők kezelésével kapcsolatos döntések meghozatalát. Dr. Tamási Lilla hangsúlyozta, az érintett betegcsoport ellátása multidiszciplináris hozzáállást igényel, szülész, allergológus, tüdőgyógyász, diabétesz vagy magas vérnyomás esetén pedig belgyógyász bevonására is szükség lehet.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.