A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara végzett az első helyen a Heti Válasz összesített, hat egyetem 19 karát felvonultató orvos- és egészségtudományi képzésterületi rangsorán. Emellett az egyetem Gyógyszerésztudományi Kara és Egészségtudományi Kara is megelőzi a többi, ugyanilyen képzést nyújtó hazai felsőoktatási intézményt. Az orvos, fogorvos, valamint az ápolás és betegellátás (gyógytornász szakirány) képzések rangsorát is az egyetem karai vezetik.

Az Általános Orvostudományi Kar mind az összesített orvos- és egészségtudományi képzési területi listán, mind az orvosképzést nyújtó intézmények között az első helyen áll. Emellett az Gyógyszerésztudományi Kar és az Egészségtudományi Kar is az élen végzett az azonos képzéseket kínáló hazai egyetemek között képzési területi rangsorban. Előbbi az összetett lista hatodik, utóbbi pedig a tizenegyedik helyét foglalja el. A Fogorvostudományi Kart az azonos képzést indító intézmények közül csak a Szegedi Tudományegyetem előzi meg, a teljes képzésterületi listán ugyanakkor a hetedik helyet foglalja el a FOK. Az egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara az összesített képzésterületi rangsor tizennegyedik helyére került.

A Heti Válasz elkészítette a szakterület három legnépszerűbb képzésének (általános orvos, ápolás és betegellátás – gyógytornász, fogorvos) rangsorát is a felvettek kiválósága és az oktatói kiválóság alapján, mindegyik esetében a Semmelweis Egyetem végzett az első helyen.

A teljes képzési területi rangsor esetében a felvettek és az oktatók kiválósága mellett a munkaerőpiaci mutatókat is számításba vették. E szerint az ÁOK a felvettek pontátlaga, középiskolai versenyeken elért eredményük, valamint az egy oktatóra jutó hallgatók számát tekintve is az élen áll az orvos- és egészségtudományi képzéseket nyújtó intézmények között.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.