Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát támogató Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány tavasszal nyerte el az Invitech Solutions InnoMax Díját a non-profit és civil kategóriában. Az elismeréssel járó támogatásból olyan okostelefonos alkalmazást fejlesztettek, amely példa nélküli a hazai gyermekgyógyászatban.

Az okoseszközökre letölthető ingyenes alkalmazás már elérhető az App Store-ból és más alkalmazásboltokból. A program sokféleképpen informálja a felhasználókat, így például egyetlen gombnyomással elérhető a fővárosi gyermekgyógyászati és gyermeksebészeti ügyeleti rendszer beosztása. Könnyen megnézhető az intézmény területi ellátási kötelezettsége is. A szülők cím vagy térkép alapján is ki tudják keresni, hogy az adott problémával mikor fordulhatnak a klinikához.

Az alkalmazásban külön térképen látható, hogy a klinikán belül hová kell eljutni, merre vannak az egyes osztályok, rendelések. A program tartalmazza a járóbeteg szakrendelések és a fekvőbeteg osztályok főbb információit (rendelési idő, elérhetőségek, munkatársak), de akár azt is, hogy az egyes orvosoknak milyen speciális szakterületeik vannak.

A szülők arról is kaphatnak hasznos információkat, hogy mire készüljenek, ha be kell feküdnie a kórházba a gyermeküknek. A kisebbek számára képeken keresztül mutatják be, hogy mit jelent egy-egy vizsgálat, így például a lázmérés, a labor vagy az ultrahang. A szülők ezen kívül külön megnézhetik, hogy a nagyobb beavatkozásokra hogyan érdemes felkészülni, mit jelentenek pontosan az egyes vizsgálatok. A kórház munkatársai arra is gondoltak, hogy a várakozási idő alatt az applikáción keresztül mesék és játékok is elérhetőek legyenek.

Forrás: I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.