A dr. Genersich Antal Alapítvány 2017. évi díjait dr. Sótonyi Péter rector emeritus, az alapítvány tiszteletbeli elnöke és Heim Pál, a névadó leszármazottja adták át.

Két hatodéves orvostanhallgató kapta idén az alapítvány hallgatói díját: Kocsmár Ildikó a II. Sz. Patológiai Intézetből és Sárdy Balázs az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetből, valamint a Városmajori Szív- és Érsebészeti Klinikáról.

A Magyar Patológusok Társasága felterjesztése alapján díjat vehetett át dr. Sápi Zoltán, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi tanára, a Magyar Onkológusok Társasága felterjesztése alapján dr. Pápai Zsuzsanna címzetes egyetemi tanár, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa.

Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat ebben az évben a Kuratórium döntése alapján dr. Hunyady László akadémikus, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, az Élettani Intézet igazgatója kapta. Fő kutatási területe a vérnyomás-szabályozásban központi szerepet játszó angiotenzin receptor és más G-fehérjéhez kapcsolt receptorok működésének vizsgálata. (Felterjesztők: dr. Lapis Károly, dr. Mandl József és dr. Sótonyi Péter).

A Kárpát-medencei díjazott dr. Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékének professzora, táplálkozástani szakorvos és főorvos, doktorátusvezető. (Felterjesztők: dr. Süveges Ildikó, dr. Péter H. Mária és dr. Péter Mihály).

Különdíjban részesült dr. Szendrői Miklós, az MTA doktora, az Ortopédiai Klinika igazgatója, aki társzerkesztője a 2017-ben megjelent „Malignus lágyrészdaganatok diagnosztikája és kezelése” c. szakkönyvnek. (Felterjesztők: dr. Sótonyi Péter, dr. Tímár József és dr. Tankó Attila).

A díjátadás előtt az alapítvány névadójának életútját dr. Filep Aladár főorvos, Genersich Antal leszármazottja ismertette. Emlékeztetett, hogy dr. Genersich Antal 1842-ben született Nagyszombatban. 1872-ben lett a Kolozsvári Egyetemen a kórbonctan tanára, és létrehozta a Kórbonctani Intézetet. 1895-től a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem I-es számú Kórbonctani Tanszékére kapott meghívást. Az orvosi kar dékánja, majd az egyetem rektora volt, és az MTA rendes tagja. Új eredményekkel járult hozzá a gümőkór kórtanához.

Forrás: Dr. Genersich Antal Alapítvány 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

8kép