Dr. Wohner Nikolett, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika rezidense vehette át idén a L’ORÉAL – UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíjat a 35 év alatti kategóriában. Az elismeréseket – melyek odaítéléséről az akadémikusokból álló, dr. Ádám Veronika vezette zsűri dönt – a Magyar Tudományos Akadémián adták át, ahol az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság képviseletében dr. Réthelyi Miklós elnök, az egyetem rector emeritusa is köszöntötte a díjazottakat.

Dr. Wohner Nikolett munkájának középpontjában a véralvadás vizsgálata áll, azt kutatja, mi történik, ha nem indul be az alvadás, vagy épp ellenkezőleg, az érfalon sérülés nélkül is vérrög keletkezik, mely elzárja az eret. A vérzékenységgel járó von Willebrand betegséggel kapcsolatban a fiatal kutatónő felismerte, hogy a véralvadás elmaradásának hátterében lévő fehérje hiányáért melyik receptor a felelős. Emellett, mint honlapunknak elmondta, nagyon foglalkoztatja a trombusok, vagyis vérrögök felépítése is, hiszen infarktus, stroke esetében a keletkezett vérrög feloldását hatékonyabban végezhetjük, ha ismerjük a pontos szerkezetét.

Dr. Wohner Nikolett már másodéves korától tudományos diákkörös volt az Orvosi Biokémiai Intézetben, itt kezdett először foglalkozni a véralvadással, a munkát pedig PhD-hallgatóként is folytatta. 2012-től posztdoktori ösztöndíjasként 4 évet töltött egy párizsi, a véralvadás kutatása szempontjából nemzetközileg elismert kutatóintézetben, a Hôpital du Kremlin-Bicêtre-ben, ahonnan 2016-ban a III. Sz. Belgyógyászati Klinikára tért haza rezidensként, ahol a kutató- és gyógyító munkában egyaránt részt vesz. Mint hangsúlyozza: korábban a betegség hátterét elméleti szinten kutatta, ugyanakkor hatalmas lendületet és motivációt ad a kutatómunkához a személyes kapcsolat a betegekkel, melyet itt tapasztalt meg.

A kutatónő azt mondja, nagy megtiszteltetést és komoly inspirációt jelent számára a díj, mely részben francia alapítású, így az ott töltött évek alatt megtapasztalta, mekkora presztízsű Franciaországban ez az elismerés. Mint mondja, fontos, hogy vannak specifikusan női díjak, hiszen a családalapítás, gyermekvállalás okán a nők gyakrabban kényszerülnek választásra a család és a karrier között, és míg PhD, valamint posztdoktori szinten jelentős számú nő van jelen a kutatásban, sokan később lemorzsolódnak.

A 15 éve létrehozott díj odaítéléséről szakmai zsűri dönt, melynek elnöke dr. Ádám Veronika akadémikus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézet egyetemi tanára, tagjai dr. Ránky Katalin vegyészmérnök, a magyarországi L’Oreál korábbi vezérigazgatója, és három további akadémikus: dr. Kamarás Katalin (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Szilárdtest-fizikai és Optikai Intézet), dr. Hunyady László (SE Élettani Intézet) és dr. Perczel András (ELTE Szerves Kémiai Tanszék).

A 2017-es másik díjazott 45 év alatti kategóriában dr. Tóth Szilvia Zita növénybiológus, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének munkatársa lett. A díjazottak szabadon felhasználható 2-2 millió forintos ösztöndíjban részesülnek.

Dobozi Pálma
Fotó:  L’Oréal Magyarország Kft.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.