45804/AOKOR/2017

Felhívás a Semmelweis Egyetem
Dolgozóihoz, Hallgatóihoz és Barátaihoz!

A Semmelweis Emlékbizottság 2018-at Semmelweis születésének 200 évfordulóját Semmelweis emlékévvé nyilvánította és dolgozik azon, hogy a méltó és minél szélesebb körű megemlékezésre, ünneplésre kerüljön sor hazánkban és a nagyvilágban egyaránt!
Semmelweisnek, az anyák és a csecsemők megmentőjének élete örök példaként szolgál arra, hogy nem elég kitartó, bátor és elkötelezett tudományos kutató munkával feltárni a bajok okát és megoldási lehetőségét, annak alkalmazásáért is harcolni kell. Nem elég legyőzni a kórt, de meg kell győzni a kort is! Ez gyakran még nehezebb feladat, mint a soha el nem évülő igazság felismerése.

Semmelweis történetének tanulságaként az utóbbi időben, különösen az angolszász területen – egy új kifejezés, a „Semmelweis-reflex” – terjedt el nem orvosi jelenséget takarva, hanem annak kifejezőjeként, amikor a szakemberek, vagy a társadalom jelentős felismeréseket, felfedezéseket, tényeket vizsgálat és indoklás nélkül, automatikusan, reflexszerűen elutasítanak. A jelenség ma sem ritka!

Az emlékév alkalmával tudományos megemlékezéseket tartunk itthon és a világ számos országában. Emlékbélyeg kiadásra, emlékkiállításra, sétákra, túrákra, sétákra, könyvkiadásra, színházi bemutatóra és szoborállításra kerül sor. A hallgatóink számára kreditpontos kurzust indítunk angol és magyar nyelven, melyre minden érdeklődő szabadon részt vehet.

Kérjük az Egyetemünk valamennyi hallgatóját, oktatóját, dolgozóját és barátját, illetve Semmelweis valamennyi tisztelőjét, segítsen abban, hogy minél több öntevékeny szervezésre, emlékezetes eseményre, ünneplésre és megemlékezésre kerülhessen sor intézményünkben és azon kívül is.

Budapest, 2017. május. 30.

prof. dr. Rosivall László
az Emlékbizottság elnöke

A felhívás pdf-formátumban erre a linkre kattintva letölthető.