Megkapta az egyetem múlt évben bevezetett Energiairányítási Rendszere (EIR) a szükséges (MSZ EN ISO 50001:2011) minőségbiztosítási tanúsítványt, mely az intézmény egészére vonatkozik. A Műszaki Főigazgatóság felügyelete alá tartozó EIR mostantól évente beszámolóban teszi közzé, hogy az alapállapothoz, vagyis a 2013-15 közötti helyzethez képest mennyit változott a fogyasztás, ami megfelelő alapot ad az intézményi döntések formálásához.

Az EIR célja, hogy az egyetemi épületek energiahatékonysága mérhető és megjeleníthető legyen, és esetleges romlás esetén feltárhatók és megszüntethetők legyenek az okok. Kiemelten fontos, hogy az EIR keretében az egyetem minden munkatársa részt vegyen a saját környezetében a veszteségforrások feltárásában, a káros felhasználói szokások megváltoztatásában. Emellett a kitűzött energiahatékonysági célok elérésében fontos szerepet játszanak az épületszerkezetek korszerűsítésére (homlokzati hőszigetelés, nyílászárócsere) és a megújuló energiák bevonására (naperőművek telepítése) elnyert KEOP és KEHOP pályázatok.

Az EIR az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer részeként, az energiahatékonyság javítása érdekében jött létre, mellyel egy törvényi kötelezettségnek tesz eleget az egyetem. Az EIR-ről további információk olvashatók a rendszer honlapján, ahol az értékelések is elérhetőek.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.