Az orvostudomány területén elért eredményei elismeréseként, valamint a voronyezsi egyetemmel való együttműködés megalapozásáért díszdoktori címet adományozott az orosz intézmény dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettesnek, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójának. Az elismerést az egyetem rektora, dr. Igor Jeszaulenko adta át ünnepélyes keretek között.

Az ünnepség keretében tartott előadásában dr. Merkely Béla szólt egyebek mellett az akut szívinfarktusról, sportkardiológiai kérdésekről és a szívelégtelenségről.

A klinikai rektorhelyettest fogadta a voronyezsi kormányzó és helyettese, valamint az egészségügyi miniszter, akikkel a magyar és voronyezsi kapcsolatok fejlesztésének egyetemi szintű és kardiovaszkuláris területet érintő lehetőségeiről is beszéltek. A tárgyaláson jelen volt az orosz egyetem rektora és az ottani kardiológia vezetője is. Kitértek arra is, hogy miként lehet tovább javítani a régió kardiovaszkuláris ellátását, akár a hazai infarktusellátás tapasztalatait felhasználva.

Dr. Merkely Béla honlapunknak elmondta, másodszor járt a voronyezsi egyetemen. Korábbi látogatása során részt vett a helyi kardiológiai klinika fejlesztésének kidolgozásában, egyebek mellett a szívgyógyászat és szívsebészet optimális egyensúlyának kialakításában kérték segítségét.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, a mostani látogatáson megkezdődött a két egyetem közötti részletes együttműködés kidolgozása, elsősorban a továbbképzési és a tudományos területen várható kooperáció.

A voronyezsi egyetem Oroszország legjobb orvostudományi egyetemei közé tartozik, és az ország egyik legrégebben alapított felsőoktatási intézménye. Az egyetem díszdoktorai közé tartozik többek között dr. Roland Hetzer szívsebész, a berlini szívcentrum vezetője, a műszívkezelés úttörője.

DP
Fotó: Voronyezsi Állami Orvostudományi Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.