A tavalyi évben az egyetem leginnovatívabb klinikai kutatómunkájáért járó díját vehette át dr. Fekete Andrea, az MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport vezetője és dr. Vannay Ádám, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika kutatólaboratóriumának vezetője. Azóta már saját spin-off cégükben egyengetik szabadalmuk útját.

„Leírtunk egy új, Sigma-1 receptor által mediált biológiai útvonalat, melynek gyógyszeres aktiválásával a krónikus vesebetegségben szenvedőknél gátolható a szövet hegesedése” – foglalta össze kutatásuk lényegét  Dr. Vannay Ádám. A krónikus veseelégtelenség igen súlyos, a lakosság közel 20 százalékát érintő probléma, mely számos akut és krónikus kórállapot következtében jelentkezhet, ilyen a cukorbetegség, magas vérnyomás, krónikus fertőzések, de akár a nagyfokú égés vagy a transzplantáció is. A kutatók felidézték, hogy míg egyetemi tanulmányaik alatt a hegesedést még hosszútávon a szerv teljes működésképtelenségéhez vezető visszafordíthatatlan folyamatnak tartották, a tudomány mai állása szerint ez korántsem ilyen egyértelmű.

Dr. Fekete Andrea és dr. Vannay Ádám in vitro és patkánykísérletekkel bizonyították, hogy a Sigma-1 receptor aktiválása meggátolja a szervek hegesedésének folyamatát. A cukorbetegség állatmodelljében az új hatóanyag 30 százalékkal javítja a vesefunkciót és csökkenti a vese szövettani károsodását. Komoly akadály jelent azonban – különösen a vese esetében -, hogy jelenleg nincs olyan ismert diagnosztikus marker, mely korai stádiumban jelezné a hegesedés kialakulását, tovább nehezítve ezzel a hatékony terápia kidolgozását. „Szeretnénk erre is megoldást találni és korai, minél specifikusabb biomarkereket fejleszteni” – ismertették a kutatók.

Kutatási eredményeik hasznosításával kapcsolatban dr. Fekete Andrea elmondta, hogy a szabadalom a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem együttműködésében jött létre. Mint szolgálati szabadalom az akadémiai feleké, a két kutató tulajdonában álló SigmaDrugs biotech start-up a hasznosítási licenszet kapta meg. Kormányzati inkubátorház projekt pályázaton néhány hónappal ezelőtt az Aquincum Incubator és a Fast Ventures részvételének is köszönhetően jelentős pályázati támogatást nyertek, melyből folytatni tudják a fejlesztést, illetve megkezdhetik az értékesítést. „A kockázat nagy, hiszen mint mondják, tízezer potenciális gyógyszermolekulából egy lesz gyógyszer, és a fejlesztés is hosszú periódus. Fontos, hogy egy ilyen folyamat során nagyon sok új ötlet születik, melyek újabb és újabb kapukat nyithatnak ki” – vélekedett dr. Vannay Ádám.

„Időközben a szabadalmi eljárás nemzeti fázisai is elindultak a világ számos országában, amivel rengeteg munkánk van. Jelenleg zajlik egy portfólió létrehozása a potenciálisan érdeklődő vállalatokról, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy még jobban felhívjuk termékünkre a figyelmet. Tulajdonképpen jó, hogy a kutatás mellett sok más jellegű dologgal is foglalkoznunk kell a hasznosítási folyamat kapcsán. Ez arra sarkall minket, hogy kicsit kitekintsünk az alapkutatói gondolkodás viszonylagosan zárt dobozából, és ne csak l’art pour l’art kutassunk” – folytatta dr. Fekete Andrea, hozzátéve, hogy emellett tovább folytatják a kísérletes munkát is.

Ugyanakkor számos nehézséggel is meg kell küzdeniük: a technológia/tudás transzfer külön tudomány. Amerikában egy átlagos felsőoktatási intézményben a munkát 80 fős csapat látja el, köztük szabadalmi ügyvivők, jogászok, pénzügyi szakemberek. „Bízunk benne, hogy a Technológia Transzfer Iroda közelmúltban történt átalakulásával ezek a lehetőségek nálunk is tovább bővülnek, és az iroda széleskörű tapasztalata és kapcsolati tőkéje segít a tovább komoly befektetők felkutatásában. Reméljük, hogy lassan megváltozik a biotech startup világot még mindig gyanakvással szemlélő tudományos nézőpont is” – mondták szinte egyszerre.

A két kutató 15 éve dolgozik együtt. Bár más a mentalitásuk és a személyiségük, nagyon jól kiegészítik egymást, ez lehet sikerük titka. Mindketten vallják, hogy a kölcsönös elfogadás, a közös gondolkodás és a csapatmunka nélkülözhetetlen és igyekeznek ezt a példát közvetíteni a velük dolgozó fiatalok felé is.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.