Dr. Süveges Ildikó, a Szemészeti Klinika professor emeritája vehette át a 2016-os Hőgyes Endre emlékérmet. Az elismerést az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Hőgyes Endre Tudományos Emlékülésének keretében dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár adta át. A díjat olyan szakembernek ítélik minden évben, aki kiemelkedő orvosi-szakmai tevékenységgel és életművel rendelkezik.

Az indoklás szerint dr. Süveges Ildikó a gyermekszemészet kiemelkedő hazai képviselője. Aktív kutatói és oktatói tevékenységének részeként évtizedek óta tanít a Semmelweis Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen. A nyugdíjazott egyetemi tanár a kolozsvári Genersich Alapítvány kuratóriumának elnöke, mely minden évben Genersich Antal-díjat adományoz azoknak a kárpát-medencei magyar orvosoknak, orvostanhallgatóknak, akik jelentős tudományos-szakmai munkát végeznek. Dr. Süveges Ildikó A szaruhártya a lélek tükre címmel tartotta meg szakmai emlékelőadását a rendezvényen.

Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Mandl József rektori tanácsadó, az ETT elnöke, aki felidézte, hogy az ETT több mint 60 éve tesz javaslatot a Hőgyes Endre díjra, amelyet évente egy embernek ítélnek oda az emberi erőforrások miniszterének döntésére.

KEE
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.