Jelenleg napi 15-25 vizsgálatot végeznek a Radiológiai Klinika MR Részlegén – mondta dr. Kalina Ildikó klinikai főorvos, az MR Részleg vezetője. Mint hozzátette, mivel a klinika és immár a labor is részt vesz a graduális, valamint a posztgraduális oktatásban, ezért megfelelő szakemberek képzésével további kapacitásbővítést terveznek. Az egyetemen a Radiológiai Klinika 2016 májusa óta üzemelő MR készüléke mellett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán és az MR Kutatóközpontban található ilyen képalkotó berendezés.

A mágneses rezonanciás képalkotás jelenleg számos kórkép esetében a legpontosabb radiológiai eljárás, amellyel egyes testtájékok, számos esetben egyes szervek célzott vizsgálatát végzik el akkor, ha egyéb képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, ultrahang, CT) nem lehetett egyértelmű véleményt mondani – ismertette dr. Kalina Ildikó. Beszámolt róla, az MR kiválóan alkalmas egyebek mellett ízületi sérülések, idegrendszeri megbetegedések, fejlődési rendellenességek kimutatására, tumorok stádiumának megítélésére, ami nagy segítséget jelent a minél pontosabb diagnózis felállításában, és a szükséges kezelés meghatározásában. Az erek állapotáról MRA-val (mágneses rezonancia angiográfiával) kapható információ. Intravénás kontrasztanyagot nemcsak a szöveti felbontóképesség javítására alkalmaznak, hanem úgynevezett dinamikus kontrasztanyagos vizsgálatoknál – a multiparametrikus MR diagnosztika részeként – az adott szerv tumoros folyamatának felderítésére is – számolt be a főorvos. Egyes szerveknél (pl. prosztata) spektroszkópiás (színképelemző) kiegészítő vizsgálat is végezhető, amikor az anyagcsere-folyamatok kóros eltolódásának mérésével lehet következtetni bizonyos elváltozásokra, így az anatómiai és funkcionális képalkotás mellett molekuláris szintű biokémiai analízisre is lehetőség nyílik – ismertette az eszköz használatának lehetőségeit dr. Kalina Ildikó.

Az MR lehetőséget ad a Radiológiai Klinika számára, hogy még szorosabb együttműködést alakítson ki a Semmelweis Egyetem egységeiben dolgozó klinikusokkal – emelte ki a főorvos. Hozzátette, a tudomány mai állása szerint az MR semmilyen károsodást nem okoz a szervezetben, ezért gyerekek és terhes nők esetén is alkalmazható, a vizsgálat akár többször is ismételhető. Azonban szükség van a beteg jó kooperációjára is, mivel a vizsgálat időtartama annak típusától függően 20-50 perc között változik.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.