Az 5 éve indult Rezidens Szalon idén novemberben kicsit változtatott ez eddigi „recepten”, ugyanis eddig inkább tapasztaltabb, intézetvezető professzorok adtak elő. Az új forma szerint most ők egy „szakértői kerekasztal” formában fogalmaznak meg fontos üzeneteket, tanácsokat a rezidensek, fiatal orvosok számára, az előadók viszont az egyetem fiatalabb szakorvosi gárdájából érkeznek. A képzőművészeti rész és a borkóstolós, zenés beszélgetés jelenléte ugyanakkor nem változik.

A novemberi Rezidens Szalont dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a rendezvénysorozat hagyományteremtő jellegét. Az ötéves évforduló alkalmából a 31. Rezidens Szalon a legelső alkalomhoz hasonlóan a neonatológiát választotta témaköréül.

2016-nov-bf-total_okAkkor dr. Machay Tamás egyetemi tanár és dr. Szabó Miklós docens beszélt az újszülöttkori légzészavarokról, akik most a fiatalabb korosztály előadásai után kerekasztal beszélgetés formájában osztották meg tapasztalataikat. A mostani eseményen dr. Majorovics Éva az újszülöttkori bőrbetegségekről tartott gazdagon illusztrált előadást, dr. Brandt Ferenc pedig egy sürgősségi szituációt vázolt fel, amely akármelyik nap előfordulhat egy neonatológiai osztályon. Ennek megoldása szakmai szempontokon túl felvet etikai kérdéseket is, így ez komplex és gyakran igen embert próbáló feladat is.

A hagyományokhoz híven, a szakmai programok után Fertőszögi Péter művészettörténész tartott előadást Kondor Béla és az akkor kultúrpolitika kettős viszonyáról. Ezt a Semmelweis Egyetem díjnyertes borainak kóstolója és egy zenés, kötetlen beszélgetés követett.

További információk és fotók kerülnek majd fel a Rezidens Szalon Facebook oldalára, ahol a legfrissebb esemény időpontjáról és témájáról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Dr. Cseh Áron, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.