genersichA dr. Genersich Antal Alapítvány idén is megrendezte a hagyományos kárpátaljai útját, mellyel betekintést nyerhettünk a térség magyar lakosságának problémáiba, nehézségeibe.
Az október 6-9. közti utunk egyik fő céljaként a második napon a Beregi Járásban két magyarlakta falu, Csongor és Szernye általános iskoláját látogattuk meg, ahol kb. 50-50 diáknak egészségügyi előadásokat tartottunk, melyek központi témája az újraélesztés volt. Ehhez a derceni Önkéntes Tűzoltóktól kölcsönkapott két AMBU bábut használtuk, melyeken a diákok nagy lelkesedéssel gyakoroltak, számottevő tapasztalatot szerezve ezzel a sürgősségi szituációk helyes kezelésében, mely remélhetőleg a pályaválasztásukra is hatással lesz majd. A Csongori Általános Iskola igazgatójával, Nagy Sándorral töltött beszélgetés során szó volt a kritikus mértékű tanárhiányról, valamint nehéz pénzügyi helyzetről.

genersich1Október 8-án, szombaton, részt vettünk a Beregrákosi Szüreti Mulatságon, ami főleg a helyi iskolásoknak szóló kulturális foglalkozás volt, ahol népszokásokról hallottak, továbbá Szegedről érkezett oktatók énekeket és táncot oktattak nekik a beregrákosi református parókia gyülekezeti termében. Ezen kívül megtekintettük az alapítvány jóvoltából 2014-ben beüzemelt víztisztító berendezést is. Délutánunkat a beregszászi Barátság Stadionban töltöttük, ahol a Magyar Országgyűlési Csapat mérkőzött meg a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészeinek csapatával (FC Beregvidék). A meccs szünetében a pályán ismét újraélesztést oktattunk, melyet a focicsapatok tagjai és a nézők egyaránt érdeklődéssel fogadtak. Jószolgálati utunkat néhány nappal később a csapatkapitány (Magyar Zoltán) útján üdvözölte Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.

Vasárnap ismét találkoztunk a beregrákosi magyar református közösséggel. A hazafelé vezető úton Ungváron körbevezettek minket a Novák Endréről elnevezett Központi Kórházban, melynek könyvtárában megtekinthettük a névadó és alapító dolgozószobáját, annak történelmi jelentőségű dokumentumaival együtt.

Köszönöm a dr. Genersich Antal Alapítványnak, hogy részese lehettem ennek a tanulmányútnak, mely rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagított. További köszönet illeti Nagy Sándort és Tóth Andreát, a csongori, illetve a szernyei általános iskola igazgatóit, valamint az út szervezésében segítő dr. Argay László PhD-t, a miskolci Avas Egészségügyi Centrum és Lithoterápiás Intézet főigazgató főorvosát.

Karczub János
SE-ÁOK VI.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.