Doctor Honoris Causa címet adományozott dr. Szél Ágoston rektornak a „Vasile Goldis” Western University of Arad (UVVG). A kitüntetést ünnepélyes keretek között, egy kétnapos látogatás keretében vehette át a rektor, melyen dr. Szász Károly kancellárral közösen szakmai megbeszéléseket is folytattak az aradi egyetem vezetőivel.

DSC_0342_2Az aradi városháza dísztermében tartott Doctor Honoris Causa átadási ünnepségen részt vett a város vezetése és az aradi állami egyetem rektora is. Dr. Szél Ágoston a laudációt követően rövid előadást tartott, melynek fókuszában az egyetem névadójának, Semmelweis Ignácnak az élettörténete állt.

Az ünnepségen való részvétel mellett a kétnapos látogatás célja volt az aradi egyetem vezetőségének és infrastrukturális kapacitásainak megismerése, valamint szakmai megbeszélések folyatása. Az egyetem háromfős delegációjának tagja volt a rektor mellett dr. Szász Károly kancellár és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató.

Az aradi intézményt dr. Coralia Cotoraci rektor mutatta be, külön kiemelve a legfontosabb stratégiai irányokat az oktatás, kutatás, ipari partnerségek és nemzetköziesedés területein.

Dr. Ardelean Aurel, az egyetem elnöke a lehetséges együttműködési területeket vázolta fel. Ezek közé sorolta egyebek mellett a doktori iskolák közötti együttműködés elindítását, a klinikai oktatásban és a kutatásban való együttműködést, az Erasmus+ program bővítését (pl. fogorvostudomány területén), illetve nyári iskolák közös szervezését Aradon. Hosszabb távon felvetette egy off-campus típusú, magyar nyelvű orvosképzési program elindítását.

DSC_0213_2A hivatalos megbeszélésen rövid köszöntőt mondott dr. Petre Roman volt miniszterelnök is, aki az aradi egyetem díszdoktora és professzora. Hangsúlyozta: a két intézmény közötti együttműködés és általában a nemzetközi együttműködésben megvalósított programok biztosítják akár a határokon átívelő szabad hozzáférést a minőségi tudáshoz.

Dr. Szél Ágoston elmondta: a mostani látogatás megújult alapokra helyezi a két intézmény közötti kapcsolatot, és bízik az együttműködés bővítésében. A Semmelweis és az UVVG között több olyan kapcsolódási pontot lát, amely jó alapot szolgál akár tudományos, akár oktatási projektek elindításához. Az így továbbfejlesztett kapcsolat hozzájárulhat nemcsak a két intézmény fejlődéséhez, hanem a magyar-román kapcsolatok megerősítéséhez is – mutatott rá.

DSC_0057_1Felszólalásában dr. Szász Károly biztosította a résztvevőket, hogy megadja a szükséges támogatást a két egyetem érdekeit és fejlődését szolgáló projektek megvalósításához. Mint fogalmazott, fő célja, hogy egy egyensúlyi költségvetés mentén biztosítsa a stabil pénzügyi hátteret a Semmelweis Egyetem oktatási és kutatási projektjeinek megvalósításához.

Az egyetemi delegáció meglátogatta az aradi egyetem kutatóintézetét, melyet 30 millió eurós beruházással hoztak létre. A delegációt és az aradi egyetem elnökét fogadta a város magyar származású alpolgármestere, dr. Bognár Levente.

A látogatás keretében az aradi egyetem vezetőinek kíséretében dr. Szél Ágoston és dr. Szász Károly közösen megkoszorúzták az aradi Megbékélés Parkban található Szabadság-szobrot és Az aradi tizenhárom vértanú emlékművet.

DP
Forrás: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.