Dr. Tóth Béla egyetemi tanársegéd, bőrgyógyász, onkológus szakorvos, az Országos STD Centrum és Diagnosztikai Központ vezetője kapta idén a dr. Földvári Ferenc Alapítvány díját, melyet a névadó születésnapján tartott ünnepségen vehetett át a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján. Az ünnepségen részt vett többek között dr. Rácz István korábbi kuratórium elnök özvegye, illetve dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes.

dijatado2_1Az 1981-ben létrehozott alapítvány dr. Földváry Ferenc professzornak állít emléket, aki 1946-tól 1967-ig vezette a klinikát, valamint az általa alapított Országos Bőr Nemikórtani Intézetet is. Munkássága idején kétszer építette újra a klinikát, a II. világháború és az 1956-os forradalom után. A nemzetközi hírű kiváló tudós, számos kiemelkedő tudományos eredményei közül a nemi betegségek diagnosztikája, a pemphigus csoport diagnózisa és kezelése, valamint a szteroid és a gamma globulin terápia bevezetése emelhető ki. Betegek nagy számát gyógyította, a bőrgyógyászati szakmára számos orvosgenerációt nevelt fel. Életében három dolgot tartott lényegesnek: a családot, az egészséget és mindenek felett a tiszta lelkiismeretet.

Az 1981-1993-ig, majd 2005-től ismételten működő alapítvány célja a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika fiatal klinikai szakorvosainak díjazása. Az évente kiadott díjat a tanszékvezető javaslatára, a kuratórium döntése alapján, a díjra érdemes orvos a névadó születésnapján, augusztus 25-én kapja meg.

Dr. Temesvári Erzsébet
Földvári Ferenc Alapítvány

Fotó: Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.