Márki Balázs harmadéves orvostanhallgató gyors helyzetfelismerése és szakszerű beavatkozása mentett meg egy idős férfit, aki múlt héten lett rosszul a metróban. A férfinak agyi érkatasztrófája volt, a rosszullét a gyors segítség nélkül halálos lehetett volna.

márkibalázsképMárki Balázs honlapunknak elmondta: éppen a könyvtárba indult reggel, amikor a metróban észrevette, hogy egy 55-60 év körüli férfi fekszik a földön. Rögtön megkezdte a beteg vizsgálatát: biztosította a légutat, és mivel a pulzusa jól tapintható, erős volt, a peronon folytatta az ellátást. Egy arra járó tűzoltó is bekapcsolódott a beteg ellátásába, aki a KÖKI mentős ügyeletén dolgozik másodállásban, így az ügyeleti szobából tudott eszközöket hozni. Együtt kezdték meg a beteg stabilizálását, majd átadták a beteget az időközben megérkező mentőknek.  

Márki Balázs elmondta, mivel elsőévesként minden orvostanhallgató részt vesz elsősegély tanfolyamon, másodévesen pedig a belgyógyászati propedeutika keretében megtanulnak beteget vizsgálni, az alapvető segítségnyújtásra minden orvostanhallgató képes lett volna. Hozzátette, hogy a klinikai gyakorlatokon is sokat tanult, beleértve a Szimulációs Központban végzett gyakorlatot, emellett másodév után fél évig hivatásos mentőként is dolgozott, így a beteg gyors ellátása nem okozott nehézséget.

Balázs azért választotta az orvosi pályát, mert változatos és kihívásokkal teli – fogalmazott honlapunknak. Az aneszteziológia, intenzív terápia és sürgősségi orvostan érdekli a leginkább, ezen a területen szeretne tevékenykedni, de a tervei között szerepel a jövőben a kardiológiai szakvizsga is.

Pogrányi Péter
Fotó: Márki Balázs

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.