A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tantermében alakult meg hivatalosan a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért, melynek fő célja, hogy elősegítse az Egészségügyi Világszervezet szem egészségét érintő globális akciótervének (Universal eye health: a global action plan 2014-2019) hazai megvalósítását. Mindez magában foglalja az elkerülhető vakság és gyengénlátás megelőzését, a jó látás megőrzését, illetve a látásrehabilitáció elérhetőségének fejlesztését, valamint a vakok és a gyengénlátó személyek számára a teljes élet lehetőségének biztosítását.

szem fotoA Nemzeti Programbizottságot 11 szervezet vezetői alakították meg: a Magyar Szemorvostársaság, a Szakmai Kollégium Szemészeti Tagozat és Tanács, a Vakok Állami Intézete, a minőségügyi szemész Szakfelügyelet, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Fehér Bot Alapítvány és a LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége képviselteti magát a bizottságban. Az alapító tagok elnöknek dr. Németh Jánost, a Szemészeti Klinika egyetemi tanárát, alelnököknek pedig Szabóné Berta Irént és Somorjai Ágnest választották meg.

A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért a World Health Assembly 2013-ban elfogadott határozatával (WHA66.4) összhangban alakítja ki munkatervét, és a rendelkezésre álló, valamint további új adatok alapján programterveket dolgoz ki a fenti célok elérése érdekében, és elősegíti azok megvalósulását. Munkája során a Nemzeti Programbizottság együttműködik további, a témákban érdekelt szakmai és társadalmi szervezetekkel, szakértőkkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A Nemzeti Programbizottság idén októberben a Látás Világnapján tervezi előterjeszteni első konkrét programjavaslatait.

Forrás: Szemészeti Klinika
Fotó: Széles Éva

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.