Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) idén az Ortopédiai Klinikának adományozta az Egyensúly Vándordíjat. Az elismerést minden évben az a kórház kapja, mely a legtöbbet teszi az irányított véradásért, vagyis a legtöbb véradót szervezi a felhasznált vérkészítményekhez viszonyítva, tevőlegesen segítve ezáltal a vérellátást.

 

Az OVSZ közleményében köszönetet mondott minden kórházi dolgozónak, aki korrekt információt ad az irányított véradásról, és annak üzenetét úgy tudja átadni, hogy a beteghez közel állók jó érzéssel adjanak vért.

egyensúlyDr. Szendrői Miklós, az Ortopédiai Klinika igazgatója a díjjal kapcsolatban elmondta: kulcskérdés a kommunikáció. A klinikán végzett műtétek nagyobb része elektív, vagyis előre tervezett beavatkozás, a műtétet megelőző vizsgálatokon pedig nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a betegeket részletesen tájékoztassák az irányított vérellátás lehetőségéről. A vérellátó adatai szerint 2015-ben a klinika 869 esetben igényelt vért az OVSZ-től, és mintegy 802 esetben történt irányított véradás. Ez a véradás azon formája, amikor a véradó megjelöli, kinek a javára akarja felajánlani a tőle levett vért. 

Az OVSZ által alapított és idén másodszor átadott Egyensúly vándordíjat egy piros plexiből készült Gömböc testesíti meg. A díjat dr. Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója adta át dr. Szendrői Miklósnak.

 A további díjazottakról az OVSZ honlapján található információ.

DP
Fotó: Ortopédiai Klinika, OVSZ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.