A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) alapítói és tagjai 2011 óta azon dolgoznak, hogy a koraszülött babák Magyarországon is minél több időt tölthessenek szüleik közelségében már az intenzív ápolás időszakában is. Ezeknek a babáknak van a legnagyobb szüksége az ölelésre, szüleik testének melegére, az anyatejre, a szülőknek pedig elengedhetetlenül fontos, hogy ne csak tehetetlenül álljanak az inkubátor mellett, hanem aktív részesei legyenek kisbabájuk gyógyulásának.

adomanyatadasA Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület képviselői 2016. február 24-én 1 152 645 forintot adtak át a Semmelweis Egyetem  II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati  Klinika Perinatológiai Intenzív Osztály vezető főorvosának, dr. Kocsis Istvánnak. Az összeget a KORE egy fővárosi futógála keretében indított kampányával, futónagykövetek segítségével gyűjtötte össze.

A most átadott összeget az osztály egy nyitott inkubátor beszerzésére fordítja, melyet az anya-baba szobában helyeznek majd el. Itt az édesanyáknak lehetőségük van arra, hogy stabil állapotú koraszülött babájukkal a nap 24 órájában együtt legyenek – orvosi felügyelet mellett – kényelmes, családias körülmények között. A családközpontú koraszülöttellátás, a baba-mama szobák és az így megvalósuló testközelség fontos a koraszülötteknek és a szülőknek egyaránt. A szoros gyermek-szülő kapcsolat kiépülésének biztosítása a lelki segítségen kívül egyértelműen elősegíti a gyorsabb gyógyulást, az erőteljesebb testi fejlődést és a minél hamarabbi hazamenetelt.

Pogrányi Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.