A szexuális úton terjedő fertőzések számának csökkentését tűzte ki célul a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán működő Országos STD (Sexually Transmitted Diseases, azaz szexuális úton terjedő betegségek) Centrum és Diagnosztikai Központ által idén szeptemberben létrehozott biztonsagosszex.hu. A honlap legfőbb küldetése a fiatalok, a rizikócsoportba tartozók és a szexuális betegséggel élők tájékoztatása, a prevenció, valamint egy új, online kontaktuskutatási rendszer alkalmazása.

RS37644_KA-20151027-IMG_2035-scrDr. Marschalkó Márta, a klinika egyetemi tanára, az STD Centrum vezetője elmondta, a helyi és országos feladatokat is ellátó centrumot 2005-ben hozták létre. A szűrővizsgálatok és a kontaktuskutatás is fontos részét képezik a centrum tevékenységének – emelte ki. Évente több mint tízezer pácienst látnak el, a magyarországi HIV, szifilisz és gonorrhea esetek harmadát itt diagnosztizálják és kezelik.

Dr. Marschalkó Márta kiemelte: világszerte növekszik az STD betegségek száma, annak ellenére, hogy hatásosak a kezelések és megvan a szervezeti háttér, amelynek keretében a betegek jelentkezhetnek és ellátják őket. Az orvosoknak ezért nagy hangsúlyt kell fektetniük a prevencióra és felvilágosító kampányokra – fogalmazott.

RS37639_KA-20151027-IMG_2064-scr (1)Az interneten sok valótlan információ, tévhit kering a szexuális betegségekről, ezért is volt szükség egy olyan online felület létrehozására, ahol ellenőrzött, hiteles információk jelennek meg – mondta el dr. Tamási Béla, a klinika orvosa, a biztonsagosszex.hu szerkesztője. A honlapon nemcsak a betegségek megelőzéséről vagy azok kezeléséről lehet olvasni, de a szűrővizsgálatokat is bemutatják a szakemberek. Azoknak igyekeznek segíteni, akiknek kérdéseik vannak a szexuális úton terjedő betegségekről, de nem tudnak kihez fordulni.

A biztonsagosszex.hu kiemelt célja a prevenció mellett a Magyarországon eddig példa nélküli online partnerértesítési rendszer bevezetése a szexuális úton terjedő betegséggel fertőzött páciensek részére. A nyugat-európai és amerikai példák alapján meghonosított módszer tudományos folyóiratokban megjelent elemzések szerint a hagyományos kontaktuskutatásnál sokkal eredményesebb – mondta el dr. Tamási Béla. Az anonim, biztonságos rendszeren keresztül a szexuális úton terjedő betegséggel diagnosztizált páciensek értesíthetik korábbi partnereiket, akik ezután egy szűrővizsgálaton esnek át. A kontaktuskutatás is a megelőzést szolgálja, mert így fény derülhet a rejtett fertőzésekre, ezáltal megszakítható a terjesztési lánc.

RS37634_KA-20151027-IMG_2080-scr (2)Az STD betegségeknek nagyon komoly népegészségügyi jelentősége van, több közülük meddőséghez vezethet, komoly szövődményekkel járhatnak – hangsúlyozta dr. Tamási Béla. Ezért is van kiemelt jelentősége a prevenciónak, az ismeretterjesztésnek, a tünetek felismerésének, és a késői szövődmények megelőzésének.  A szakemberek minden aktív szexuális életet élőnek javasolják a legalább évente kétszeri STD- és HIV-szűrés elvégzését.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.