„Tisztaság – fél egészség” címmel rendezte meg a Népegészségtani Intézet a X. Életmód Konferenciát a Tudomány Ünnepe alkalmából. Az előadások a higiéné témáját járták körül a történeti áttekintéstől a szexuálhigiénén és a kórházi higiénén át egészen a gyógyszerszennyeződés, valamint az oltásellenesség témaköréig.

RS39547_KA-20151119-IMG_3474-scrDr. Tompa Anna, a Népegészségtani Intézet professor emeritusa, a konferencia szervezője bevezetőjében elmondta, a higiéné az egészség megőrzésének az alapja, ugyanakkor a higiénével kapcsolatos problémák ma újra napirendre kerültek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az emberiség kórokozókkal vívott küzdelmét nem nyerte meg, az utóbbi 20-40 évben új törzsek, új fertőzések jöttek létre. Emellett a régi, ismert fertőzések új formában jelentek meg, a meglévő kezelések iránti érzéketlenség miatt bizonyos fertőzések újra több megbetegedést okoznak (például a TBC, a szifilisz, a lepra stb.).

Az új kihívásokról szólva kitért a migrációra, a világszintű éhezésre és a megfelelő ivóvíz hiányára is. Mint fogalmazott, a közegészségügyi problémák átnyúlnak a humánökológiai problémákon és az általános természetvédelem és környezetvédelem problematikájával is egybefonódnak. Dr. Tompa Anna kiemelte: egy olyan egységes szemléletre lenne szükség, amelyben a kémiai biztonság, az élelmiszerbiztonság vagy a különböző pszichés problémák kezelése egyaránt helyet kap.

RS39542_KA-20151119-IMG_3486-scrA X. Életmód Konferencián dr. Balázs Péter, a Népegészségtani Intézet igazgatóhelyettese a higiéné történetéről, dr. Lakos András infektológus a kullancsok okozta betegségek megelőzéséről, dr. Falus András, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára a mikrobiom egészség fenntartásában betöltött szerepéről, dr. Tompa Anna a migráció és a higiéné legújabb kihívásairól tartott előadást. Dr. Major Jenő, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet főigazgatója az iskolai szertárak kémiai biztonságáról, dr. Martos Éva, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese a közétkeztetési rendelet betegségek megelőzésében betöltött szerepéről, dr. Forrai Judit, a Népegészségtani Intézet docense a szexuálhigiéné és az iskolai felvilágosítás kapcsolatáról, dr. Zrínyi Miklós, a Teva Gyógyszergyár Zrt. képviselője a gyógyszerszennyeződés szerepéről adott elő. Dr. Janik Leonárd, a Népegészségtani Intézet tanársegédje a fogászati higiéné szempontrendszeréről, dr. Antmann Katalin, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság osztályvezető főorvosa a kórházi higiéné helyzetéről a Semmelweis Egyetemen, dr. Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője az élelmiszerek higiénés paramétereiről, dr. Mohai Zsuzsanna, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársa pedig az oltásellenesség leküzdésének módszereiről tartott előadást.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.