A Semmelweis Egyetem több mint hatszáz aktív tagot számláló Baráti Körének egyik kiemelt célja, hogy anyagi eszközökkel is segítse az egyetemen tanuló tehetséges fiatalok szellemi és lelki nevelését, fizikai edzettségét, a kiemelkedő teljesítmények elérését. Ezért 2015-ben is meghirdette a Doktorandusz Kiválósági Díjat, melyet hat évvel ezelőtt, megalakulásának 20. évfordulója alkalmából alapított. Az idei I. helyezett díjazott Ujma Przemyslaw Péter, a II. helyezett díjazott dr. Rencz Fanni. A díjat dokumentáló emléklapot dr. Monos Emil professor emeritus, a Baráti Kör elnöke és Dr. Némedy Edit főorvos, a Baráti Kör vezetőségi tagja adta át.

RS39394_ka-20151121-IMG_4374-scrUjma Przemyslaw Péter kutatómunkáját a Magatartástudományi Intézetben dr. Bódizs Róbert témavezetésével végzi a Mentális Egészségtudományi Doktori Iskola hallgatójaként. A „The Journal of Neuroscience” folyóiratban megjelent tanulmányukban igazolták, hogy nőkben az alvási orsók amplitudója és időtartama bizonyos agyi régiókban pozitív korrelációt mutat az intellektuális teljesítménnyel, míg a férfiakban ez az összefüggés nem mutatható ki.

RS39395_ka-20151121-IMG_4377-scrDr. Rencz Fanni a Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola hallgatója, témavezetője dr. Brodszky Valentin. A „British Journal of Dermatology” című folyóiratban megjelent közleményükben a pemhigusnak az életminőségre kifejtett hatásaival kapcsolatos megfigyelések meta-analízisét végezték el.