Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA) 2015. október 25. és 30. között rendezte meg 47. éves tudományos konferenciáját az Egyesült Államokban, Sarasotában. A többnapos esemény, mint minden évben idén is lehetőséget adott arra, hogy magyar orvosok, fiatal kutatók és orvostanhallgatók előadásokat tartsanak különböző tudományos témákban angol nyelven.

IMG_4122_3A HMAA közreműködésével idén 20 éve indult el a debreceni, a pécsi, a szegedi és a budapesti, valamint a State University of New York, a Buffalo School of Medicine and Biomedical Sciences orvostudományi karai között az együttműködés, amelynek alapján eddig több mint 300 magyar orvostanhallgató vehetett részt szakmai gyakorlaton az Egyesült Államokban. A magyar orvosképzés egyik legrégebbi tengerentúli mobilitási programja minden évben 16 magyar orvostanhallgatónak ad lehetőséget arra, hogy 3 hónapos szakmai gyakorlatot töltsön az Egyesült Államokban.

A 20 éves évforduló kiváló alkalmat adott a magyar egyetemek és a HMAA jelenlegi vezetése számára, hogy megerősítsék jövőbeli együttműködési szándékukat.

IMG_4255_1A 47. konferencia keretében aláírt megállapodás kibővíti az eddigi együttműködés tartalmát, lehetőséget adva a fogorvosképzésben résztvevőknek, hogy a jövőben bekapcsolódhassanak a programba. A Semmelweis Egyetem részéről a megállapodást dr. Szél Ágoston rektor felhatalmazásával dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes írta alá.

Dr. Thomas Krisztinicz, a HMAA jelenlegi elnöke elmondta, hogy eddig a Buffalo Medical School and Biomedical Sciences klinikáin volt lehetőség a magyar hallgatók számára gyakorlatokat szervezni, viszont reményeik szerint a HMAA közreműködésével a jövőben több amerikai intézmény is bekapcsolódik a programba, kibővítve ezáltal a magyar orvostanhallgatóknak kínált lehetőségeket, hogy tengerentúlon végezzenek gyakorlatokat.

A HMAA elnöke azt is elmondta, hogy az Orvosszövetség által Sarasotában és Balatonfüreden szervezett konferenciák a magyar intellektuális tehetség megnyilvánulásának kívánnak teret adni. Idén is rekordszámú fiatal kutató adott elő a konferenciákon, ami dr. Thomas Krisztinicz szerint nagymértékben hozzájárult a rendezvények évről-évre növekvő tudományos nívójához. Az Orvosszövetség tagjai büszkék magyarságukra és feladatuknak tekintik a magyar biomedikális tudományos tevékenység politikamentes és magas színvonalon való megjelenítését, valamint népszerűsítését az Egyesült Államokban.

A Semmelweis Egyetem fiatal kutatói, orvosai több mint 10 előadással járultak hozzá a konferencia sikeréhez elsősorban a kardiológia, az onkológia, a farmakológia, valamint a gyerekgyógyászat területén.

Dr. Pop Marcel, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotók: dr. Horváth Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.