A Genersich Antal Alapítvány idei díjazottaiként az immár hagyományos kárpátaljai kiránduláson saját szemünkkel láthattuk a helyi magyarság nehéz helyzetét, napi problémáit.

Az október 8-11. közötti út első napján megtekintettük Beregszász nevezetességeit, és részt vettünk a Tihor Melinda vezette helyi kultúrkör előadásán.

Genersich_Karpatalja_2015_01Utunk fő céljaként másnap a munkácsi Szent István Líceum és a II. Rákóczi Ferenc Középiskola diákjainak egészségügyi előadásokat tartottunk, valamint alapszintű újraélesztést oktattunk élethű bábuk segítségével – a gyerekek nem kis örömére. Az egészen kisiskolásoktól a gimnazista korosztályig mindenki hihetetlen lelkesedéssel végezte a gyakorlatokat a derceni önkéntes tűzoltók AMBU bábuin.

Szombaton a munkácsi vártól kalandos hegyi úton feljutottunk a Vereckei-hágó honfoglalási emlékművéhez. A II. világháborúra emlékeztünk a határvédelmi Árpád-vonal alagútjaiban, és a Kárpátaljáról „málenkij robot”-ra elhurcolt magyar tízezrek Szolyvai Emlékparkjánál. Este Majnek Antal atya, munkácsi katolikus püspök fogadott minket. Az éjszakát 8 fős csoportunk Beregrákoson töltötte vendégszerető magyar családoknál.

Genersich_Karpatalja_2015_03_1Vasárnap a beregrákosi református magyar közösséggel találkoztunk, majd hazafelé várt minket Ungvár, ahol a kórházban az alapító-névadó Novák Endre szobra előtt tisztelegtünk.

Genersich_Karpatalja_2015_04A kárpátaljai vidéket bebarangolva láthattuk, hogy az ottani élet – bár földrajzilag nincs távol tőlünk – mennyire más, de magyarként talán mégis mennyire hasonló.

Köszönjük a felejthetetlen élményt a Genersich Antal Alapítványnak, valamint az utunkat támogató II. kerületi önkormányzatnak.

Kocsmár Éva és Pál Dániel orvostanhallgatók, Molnár Anna biológus hallgató

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.