A molekuláris onkológia kiemelkedő nemzetközi szakértői is előadást tartanak 2015. november 5-6. között az idei Semmelweis Symposiumon. A szervezők elsősorban a rákkutatásban érintett orvosokat, oktatókat, kutatókat várják a Semmelweis Egyetem egyik legmagasabb presztízsű tudományos rendezvényére, melyen ingyenes a részvétel.

RS27490_20120110-IMG_5814-scrNagy hagyománya van a Semmelweis Egyetemen a rákkutatásnak, melyben ma is kiemelkedően erős az egyetem – indokolja az idei szimpózium témaválasztását dr. Tímár József, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója, a 2015-ös Semmelweis Symposium főszervezője. Mint emlékeztetett: az idén 120 éves II. Sz. Patológiai Intézet második igazgatója, dr. Krompecher Ödön volt az első rákkutató patológus az egyetem. Az elmúlt száz évben a két patológiai intézet hatalmas tapasztalatot halmozott fel ezen a területen, emellett több Lendület programban résztvevő kutatónak is onkológiai fókuszú a programja, egyes klinikákon pedig aktív klinikai onkológiai kutatások folynak – mutatott rá dr. Tímár József.

A kétnapos szimpóziumon a téma egyetemi szakemberei is bemutatkoznak, ugyanakkor minden szekcióban elismert nemzetközi kutatók is tartanak előadásokat. Így például a kísérleti rákkutatásról dr. Sirpa Jalkanen, a finn tudományos akadémia tagja beszél, aki a jelentős szerepet játszik az immunonkológia alapjainak feltárásában. A patológia területén a molekuláris patológia rutin alkalmazásainak kifejlesztésében nagy eredményeket elérő dr. Manfred Dietel érkezik Berlinből. A genomikai medicináról szóló szekcióban dr. Christine Desmedt tart előadást, aki az emlőrák genomikában mutatott fel komoly eredményeket, míg a klinikai onkológia területén dr. Hans-Joachim Schmoll, vastagbélrák célzott terápiás klinikai alkalmazásának szakembere ad elő.

program-600x400_1Mint azt dr. Tímár József elmondta: a szimpózium célja bemutatni, hogy miként jut el egy kutatás a laboratóriumi szobától a betegágyig; erre mutatnak majd ígéretes példákat, kitérve a gyógyszerfejlesztés és a vállalkozás létrehozásának kérdéseire is. A meghívottak között van egy sikeres finn biotechnológiai vállalkozás is, mely ez utóbbi aspektust világítja meg.

A főszervező elsősorban fiatal klinikusoknak és kutatóknak ajánlja a szimpóziumon való részvételt, de a program minden rákkutatásban érintett szakembernek érdekes lehet. A PhD-hallgatóknak poszterversenyt tartanak alap- és transzlációs kutatás kategóriában. Két díjat osztanak ki, az egyik nyertes előadást tarthat a szimpózium nemzetközi programja keretében, míg a másik kongresszuson való részvételhez kap támogatást.

A hagyományoknak megfelelően a szimpóziumon való részvétel ingyenes, a részletes program ide  kattintva megtekinthető.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.