Először került fel  U.S. News frissen kiadott felsőoktatási rangsorára a Semmelweis Egyetem. A listát elsősorban az intézmények tudományos elismertsége alapján állítják össze. A U.S. News 750-es rangsorát a Harvard vezeti, a második a Massachusetts Institute of Technology, a harmadik pedig a Berkeley. A rangsorban közel 60 ország egyetemeit hasonlították össze, a Semmelweis Egyetem a 736. helyen végzett.

RS26488_KA-20120110-IMG_6080-scrA lista összeállításakor elsősorban az intézmények tudományos elismertségét vették figyelembe. A szempontok között szerepelt, hogy milyen helyezést értek el a Thomson Reuters akadémiai elismertségi listán, milyen kutatási eredményeket és publikációkat tudnak felmutatni, milyenek az idézettségi mutatók, illetve hány PhD-fokozatot szerzett hallgató tanult az adott egyetemen.

A magyar felsőoktatási intézmények közül tavaly még csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a listára, most azonban további négy magyar egyetem is szerepel a rangsorban. Az ELTE a 465., a Debreceni Egyetem az 585., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 722., a Semmelweis Egyetem a 736., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 745. helyen áll. Az európai intézmények közül két brit egyetem került be az első 10-be, az Oxford és a Cambridge.

A Nemzeti Tajvani Egyetem (National Taiwan University) is most tette közzé a legfrissebb rangsorát. A tudományterületenkénti világrangsorban (rank by field) a klinikai orvostudomány területén a Semmelweis Egyetem a 289. lett, egyedüli hazai felsőoktatási intézményként kerülve a listára. Szintén felkerült a legjobbak közé az egyetem a farmakológiai és toxikológiai képzéseket összehasonlító listára (rank by subject), a 192. helyre.  A tajvani egyetem a világrangsor elkészítéséhez a tudományos publikációkat vizsgálat három szempontból: kutatási produktivitás, impakt és kiválóság.

Tóth-Szabó Szilvia, Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.