RS36067_KA-20150731-P1050381_2-scrA Semmelweis Egyetem és a Saitama Medical University közös szervezésében idén júliusban hatodéves sebészet gyakorlatunkat a Japánban kezdhettük meg. Két-két hetet tölthettünk a saitamai egyetem hidakai campusának emlőonkológiai és mellkassebészeti osztályain. Kiváló lehetőség volt ez számunkra, hogy betekinthessünk a szakma két speciális területére, sőt ezekről gyakorlati tapasztalatot szerezhessünk. Az emlőonkológián a műtétek mellett lehetőségünk volt az emlőbiopsziák és a nyirokutak feltérképezésének menetébe is betekinteni, a mellkassebészeten a laparoszkópos és bronchoszkópos technikákkal ismerkedhettünk. Mindkét osztályon remek hangulatban telt a gyakorlatunk, különösen élveztük, mikor mentoraink saját magyarországi tapasztalataikról meséltek, kultúráink hasonlóságairól és különbözőségeiről beszélgettünk, és anyanyelveink szavait tanítottuk egymásnak. A szakmai tanulságok mellett az orvosok és ápolók hivatásuk iránti lelkesedésére, pácienseik iránti tiszteletére követendő példaként emlékezünk.

RS36068_KA-20150714-P1040658-scrA csereprogram azonban nem pusztán szakmai tapasztalatot nyújt, de alkalmat teremt a barátkozásra egy egzotikus, távoli kultúrával és a benne élőkkel. Esténként a japán hallgatók tradicionális ételekkel ismertettek meg bennünket, és a helyi kendo klub jóvoltából kipróbálhattuk ezt a szamuráj örökségen alapuló harcművészetet. Számos életre szóló barátságot kötöttünk japán társainkkal. Reméljük, a jövőben lehetőségünk nyílik kölcsönösen támogatni egymást szakmailag és emberileg is.

A hétvégéken Japán leghíresebb látványosságait kerestük fel. Gyönyörködtünk Kiotó évszázados szentélyeiben, és bejártuk a nyüzsgő tokiói utcákat a felhőkarcolók árnyékában. A Fudzsihoz a csereprogramban részt vevő összes japán diákkal együtt látogattunk el, és a számukra rendezett angol nyelvi kurzuson játékos feladatok során ismerkedhettünk egymással.

RS36069_KA-20150922-IMG_1137-scrAz élmények sorozata a hazatérésünk után is folytatódott, hiszen két japán diáklány velünk együtt érkezett Magyarországra. Augusztusban két-két hetes gyakorlatokat töltöttek a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján és az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Szabadidejükben felfedezték Budapest látványosságait, családjainknál látogatóban megkóstolhatták a magyar vidék ízeit és kipróbálhatták, milyen egy igazi balatoni víkend.

A sokéves múltra visszatekintő csereprogramnak hála új barátainkkal együtt nagyszerű élményekkel, szakmai tapasztalatokkal gazdagodtunk, melyeket egyetemeink és jövendőbeli pácienseink javára kamatoztathatunk.

Fotók és szöveg: Móré Dorottya, Boros Szilvia

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.