273. helyen végzett a Semmelweis Egyetem a University Ranking by Academic Performance (URAP) 2014-15-ös tudományterületi rangsorán. Ezzel az ezres listára került magyar egyetemek között a legjobb eredményt érte el az orvos- és egészségtudományi intézmények listáján. A rangsort a Harvard vezeti, melyet a University of Toronto, valamint a Johns Hopkins University követ.

RS7460__ZZS8542-scrAz URAP 2014-15-ben is elkészítette az összesített világrangsorát, melyen 2000 felsőoktatási intézmény szerepel. A legjobb 800 közé öt magyar egyetem került, de a kétezres listán összesen 11 szerepel. A magyar intézmények közül az összesített listán a legjobb eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el: 513. lett. A Debreceni Egyetem az 522., míg a Semmelweis Egyetem az 591. helyen végzett.  

Az URAP tudományterületi rangsora öt – tudományos közlemények és idézetek száma, ezekből képzett további két tudománymetriai mérőszám, valamint nemzetközi együttműködésekkel készült közlemények száma – indikátor vizsgálatán alapul, amelyeknek a forrása a Thomson Reuters InCities/Web of Science adatbázisa. A szintén minden évben elkészített összesített világrangsor egy további szemponttal – az összes tudományos dokumentum számával – egészül ki.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.