RS32187_KA-20150623-IMG_3427-scrA hazai koraszülött ellátásban vezető szerepet játszó Semmelweis Egyetem három klinikáján újult meg a koraszülöttek intenzív ellátásával foglalkozó úgynevezett PIC osztály. A 858 millió forintos uniós pályázati forrásból lecserélték a koraszülöttek gyógyításában nélkülözhetetlen életmentő műszereket, így mostantól fogva a legmagasabb szintű ellátást a legkorszerűbb műszerekkel tudja biztosítani az egyetem.

A Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban (KMOP-4.3.1/B-11-2011-0002) című pályázat június 30-án zárult le. Az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: nem is kerülhetett volna jobb helyre ez a három egyetemi klinikát érintő támogatás, hiszen a Semmelweis Egyetem két Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján segítik világra Magyarországon a legtöbb újszülöttet, ezek PIC osztályain és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött intenzív osztályán kezelnek minden negyedik, 1500 g-nál kisebb súllyal született koraszülöttet.

Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára kiemelte: a perinatális ellátás ma számos gyermeknek adja meg az esélyt a teljes értékű életre akkor is, ha túl korán jött világra. Az uniós forrásból megvalósult világszínvonalú műszerparkkal most még tovább fejlődött ez a terület, melyen fontos szerepe van az egyetem szakembereinek szintén világszínvonalú munkájának.

RS32203_KA-20150623-IMG_3365-scrDr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, projektmenedzser emlékeztetett: a három klinikán 86 ágyon éves szinten mintegy 2000 kora- és újszülött beteget látnak el. A projekt segítségével jelentősen megújult a műszerpark, az eszközök átlagéletkora 5 év alá csökkent. A több mint 858 millió forintos forrásból összesen mintegy 294 modern műszert szereztek be, így 50 új lélegeztetőgépet, 67 inkubátort, 110 infúziós pumpát és 50 betegőrző monitort tudtak beszerezni.

Dr. Szabó Miklós, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője, a projekt szakmai vezetője úgy fogalmazott: most már a legmodernebb és legmagasabb technikai színvonalú orvosi eszközök várják a koraszülötteket. További célként a jelenleg öt ezreléknyi csecsemőhalandóság négy ezrelék alá csökkentését jelölte meg, melyhez – mint mondta – társadalmi összefogásra és kormányzati elkötelezettségre van szükség.

RS32200_KA-20150623-IMG_3401-scr (1)Az új technikai környezet megteremtette annak a lehetőségét is, hogy kevésbé megterhelő gyógyítási technikákat alkalmazzanak és hozzásegít ahhoz, hogy a szülőket jobban be tudják vonni a kicsik gyógyításába.

A korszerű digitális technológián alapuló és egymással kompatibilis terápiás és diagnosztikai eszközök alkalmazásával nemcsak az újszülöttek életkilátásai lesznek jobbak, hanem életminőségük is javul, hiszen segítségükkel csökkenthető a maradandó egészségkárosodás mértéke és gyakorisága is.

A koraszülés világszerte egyre nagyobb egészségügyi és társadalmi problémát jelent; a jelenlegi megelőzési programok eredménye nem kielégítő. Magyarországon minden tizedik újszülött korábban jön a világra, és sokan közülük életre szóló egészséghátrányt szenvednek emiatt. Ezért a koraszüléssel kapcsolatos egészségkárosodások és hátrányok leküzdésében kitüntetett szerepe van az újszülöttekkel foglalkozó szakembereknek és a megfelelő műszerezettségnek.

Czétényi Rita, Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

infoblokk_kedv_final_CMYK_ERFA


Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.