Évente több mint 55 millió forint megtakarítást eredményezhet a portaszolgálati rend tervezett átalakítása. Mint azt Boros András műszaki főigazgató elmondta: dr. Szász Károly kancellár felkérésére szisztematikusan áttekintik az egyes területek működését, hogy feltárják, hol lehet úgy költséget megtakarítani, hogy a szolgáltatás színvonala ne csökkenjen, vagy akár javuljon is.

RS31301_KA-20150518-IMG_0987-scr (1)A portaszolgálati rendet a Biztonságtechnikai Igazgatóság vizsgálta felül, és megállapításaik szerint egyes szervezeti egységek portaszolgálatainak központosításával, valamint rövid távon megtérülő biztonságtechnikai fejlesztésekkel (pl. riasztó és védelmi rendszerek kiépítése) érhető el a költségcsökkentés. A szükséges egyszeri beruházás költsége 19,8 millió forint, mely számítások szerint legkésőbb kilenc hónapon belül megtérül. Ezek után kevesebb portással, illetve vagyonőrrel látható el az élőerős védelem, ugyanakkor a védelmi szint nem csökken a technikai fejlesztéseknek, valamint az eszközök jelzéseire szükség szerint vonuló Központi Diszpécser- és Járőrszolgálatnak köszönhetően.

RS31325_KA-20150518-IMG_1108-boross-andras-scrAz átalakítás során – ahol ez megtakarítást eredményez – a portaszolgáltatásban dolgozók a Biztonságtechnikai Igazgatóság saját közalkalmazotti állományába kerülnek. Az átsorolás után az érintett klinikák egységesen 1230 forintos óradíjért jutnak portaszolgáltatáshoz.  A tömbösített szolgálatszervezés bevezetésével kevesebb portásra lesz szükség, ám a szokásos fluktuációval számolva ez nem jelent elbocsátást – mondta Boros András. 

Dr. Szász Károly kancellár elfogadta az átalakítással kapcsolatban elkészített koncepciót, és támogatja a megvalósítást. Boros András főigazgató úgy véli: a közbeszerzési eljárás kiírása után két-három hónapon belül befejeződhetnek a szükséges beruházások, így ősszel már új munkarend szerint működhet a portaszolgálat. Az intézkedés hatását a szervezeti egységek is érezni fogják: a bér oldalon felszabaduló költségek mellett kevesebb dologi ráfordítással is kell számolniuk.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.