A Semmelweis Egyetem által 100 százalékban tulajdonolt gazdasági társaságok mindegyike elkészítette a 2014-es évről szóló beszámolóját a március 20-i határidőre. Ennek alapján a három társaság (Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió Kft., Semmelweis Egészségügyi Kft., Semmelweis Kutatásfejlesztési Kft.) 2014-es működéséről dr. Szász Károly kancellár tájékoztatta a Szenátust.

RS18449_KA-20140611-IMG_9543-rethelyi-konyvbemutato-scrA 2006-ban alapított Semmelweis Kiadó és Multimédia Kft. a tavalyi évben mintegy negyven kiadványt készített, és sikeres évet zárt abból a szempontból is, hogy fennállásának eddigi legmagasabb árbevételét realizálta. A Kiadó folyamatosan keresi azokat az újabb piaci pozíciókat, ahol eredményesen tud teljesíteni.

A 2007-ben létrehozott Semmelweis Egészségügyi Kft. a nehéz gazdasági helyzet és a folyamatosan változó környezet ellenére szintén sikeres évet zárt, és több klinikán beruházásokat is eszközölt. A társaság tevékenysége működésének harmadik évére letisztult, a klasszikus magánegészségügyi szolgáltatások mellett ma már általány-díjas egészségügyi szolgáltatást is kínál egy biztosítótársasággal való együttműködés segítségével.

Mint az a tájékoztatásban olvasható: a társaságok részben eleget tudtak tenni a Semmelweis Egyetem, mint tulajdonos által korábban definiált célkitűzéseknek, ugyanakkor tovább kell kutatniuk a piaci lehetőségeket és a kitörési pontokat, hogy bevételeiket növelni tudják.

RS24598_KA-20141111-IMG_5441-szasz-karoly-scrDr. Szász Károly beszámolt arról is: szakmai és gazdasági szempontok figyelembevételével döntés született a Semmelweis Kutatásfejlesztési Kft. Semmelweis Egészségügyi Kft.-be olvasztásáról 2015. június 30-i határidővel. A Kutatásfejlesztési Kft. 2013. július 11-én kezdte meg működését a Semmelweis Pályázati, a Semmelweis Beszerzési és a Semmelweis Innovációs Központ Kft.-k általános jogutódjaként. A tavalyi évben a társaság befejezte a jogutódlási feladatokat, melyekkel kapcsolatban irattárolási kötelezettség maradt fenn, valamint egy fel nem használt pályázati forrás visszafizetési kötelezettsége. Ez utóbbinak a társaság még a beolvadás előtt eleget tesz. A Kft. újabb projektbe nem tudott becsatlakozni, mivel a várt uniós pályázatokat a múlt évben nem írták ki.

A Semmelweis Egyetem által tulajdonolt társaságok közé tartozik még a Bionikai Nonprofit Kft., melyben az egyetem 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Ennek számviteli zárása még nem fejeződött be.

Dr. Szász Károly tájékoztatóját a Szenátus elfogadta.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint gazdasági társaság alapításáról, vagy gazdasági társaságban való részesedésszerzésről az egyetem szenátusa dönthet, melyhez az alapítás esetén fenntartói egyetértés is szükséges. A társasági részesedések tekintetében a tulajdonosi jogok gyakorlásával a kancellárt ruházza fel a jogszabály, így a társaságokkal kapcsolatos módosítás, megszüntetés a kancellár hatáskörébe tartozik. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.