Évről évre egyre több érdeklődőt vonz a Semmelweis Karnevál, melyen idén 1500 magyar és külföldi hallgató vett részt a Nagyvárad téri Elméleti Többen. Az eseményről dr. Szél Ágoston rektor megnyitó beszédében azt mondta: közelebb hozza a magyar, német és angol képzésben részt vevő, a világ számos országából érkező hallgatókat.

RS29242__ZZS0455-scr„Büszke vagyok arra, hogy önökkel együtt egy olyan egyetemnek lehetek a polgára, aminek 245 éves múltja és komoly jövője van” – hangsúlyozta a rektor. Hozzátette: a múlt fontos üzenete tetten érhető az intézményben folyó oktatásban és mentalitásában is, a biztos jövőhöz pedig a külföldi hallgatók is hozzájárulnak. Az egyetemen harminc éve van idegen nyelvű képzés, aminek elindítása, mint fogalmazott, sorsfordító jelentőséggel bírt. Külföldi hallgatók nélkül ugyanis az egyetem nem biztos, hogy ebben a formában el tudná végezni a feladatát. Mára a hallgatók negyede külföldi, a kialakult nemzetközi közösség pedig a magyar diákok számára is előnyös. „Amikor 25 éve bekapcsolódtam az angol nyelvű képzésbe, meg kellett tanulnom a nómenklatúrát, amit később bárhol is használtam a világon, segítségemre volt” – idézte fel a rektor.

A Semmelweis Egyetem hallgatói hatodik éve vehetnek részt minden tavasszal a Semmelweis Karneválon, amit idén is a négy legnagyobb hallgatói szervezet: a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK), az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), az International Student Association of Semmelweis (ISAS) és a Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS) rendezett meg. Az eseményen a zene és tánc produkciók mellett Nemzetközi Ételfesztiválon (Multicultural Food Festival) is részt vehettek az érdeklődők, akik a külföldi hallgatók standjain több mint húsz nemzet tradicionális ételkülönlegességeiből kaphattak kóstolót.

Mozer Mária

Fotó: Szigetváry Zsolt