Pulmonológia igazgatóA 23. Semmelweis Sypmosium szervezési jogát a Pulmonológiai Klinika nyerte el, így az idei rendezvényen a tüdőgyógyászat legaktuálisabb kérdéseiről tartanak előadásokat elismert nemzetközi és hazai szakemberek. Szó lesz egyebek mellett a tüdőrák szűrésének új lehetőségeiről, a legmodernebb terápiákról, az intubálás nélküli légzéstámogatásról, valamint a tüdőtranszplantációról is. Mint azt dr. Losonczy György, a Pulmonológiai Klinika igazgatója elmondta: a két és fél napos angol nyelvű programra 16 neves külföldi előadót várnak.

A szimpózium előadói között lesz többek között dr. Peter Barnes (Imperial College, London), aki a légúti betegségek – a COPD és az asztma – legnevesebb kutatója és klinikusa. A University of Miami-ról érkezik dr. Adam Wanner, aki hosszú ideig ellátta az amerikai tüdőgyógyász társaság elnöki posztját. A miami-i egyetem egyébként rendszeresen fogad magyar ösztöndíjasokat.

A szimpóziumon a pulmonológiában nemzetközi szinten is újdonságnak számító, a tüdőgyógyászat és intenzív terápia határterületének számító nem-invazív (vagyis intubáció nélküli) lélegeztetéssel is foglalkoznak. Ebben a témában a három neves külföldi meghívott egyike dr. Wolfram Windisch, aki Kölnből érkezik.

A pulmonális hipertónia szekció legismertebb nemzetközi előadója dr. Horst Olschewski (Graz-i Egyetem), aki a terület első számú képviselője nemzetközi összehasonlításban.

Szó lesz mindezek mellett a légzési rehabilitációról, amely részben a sportélettan területét is érinti. A program része két tüdőrák szekció, melyek keretében a tüdőrákszűrés legmodernebb lehetőségeiről és általában a tüdőrák legújabb terápiáiról is hangzanak el előadások. Kitérnek a ciszplatin nephrophátiára is, ami gyakori szövődménye a tüdőrákos betegek kezelésének. Ezzel kapcsolatban a veseélettan vezető kutatója, dr. Chris Baylis ad elő Floridából.  

Külön szekció foglalkozik a terhesség alatti asztmával, az elméleti allergológiával, valamint megtárgyalják a tüdőtranszplantáció elméleti és gyakorlati kérdéseit is.

Dr. Losonczy György kiemelte: ahogy a Semmelweis Symposiumokon mindig, úgy a mostani konferencián is térítésmentes a részvétel, csak regisztrálni szükséges. Elsősorban orvostanhallgatókra, PhD-hallgatókra, fiatal orvosokra számítanak a szervezők, a program pedig nyitott a társegyetemek részére is; az első 60 vidéki jelentkezőnek szállást is biztosítanak.  

Részletes program ide kattintva elérhető.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.