Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Semmelweis Egyetem a Bhutáni Királysággal, melynek értelmében egyebek mellett évente mintegy hat bhutáni orvostanhallgató érkezhet a budapesti egyetemre elsajátítani a nyugati orvoslás alapjait. Az ünnepélyes aláírásra a Bhutáni Királyság anyakirálynéja, Ashi Sangay Choden Wangchuck magyarországi látogatása keretében került sor.

RS22007_KA-20140904-IMG_0257-buthani-kiralyno-lagotatas-scrA királyné hazája kulturális nagyköveteként, valamint ENSZ jószolgálati nagykövetként Bhután kultúrájának népszerűsítésén és oktatási-kulturális kapcsolatok kialakításán fáradozik. Ennek részeként kereste meg a Bhutáni Királyság a Semmelweis Egyetemet és a gödöllői Szent István Egyetemet.

A délkelet-ázsiai országban a mai napig a tradicionális keleti gyógyászaton alapul az orvoslás, azonban a modernizációs törekvések részeként az utóbbi évtizedekben a nyugati orvoslás is megjelent. Az anyakirálynő lehetőséget kíván adni országa legjobb hallgatóinak, hogy nyugati képzésben is részesüljenek, és így hosszú távon erősödjön a nyugati orvoslás is a királyságban. A Semmelweis Egyetem rektorával és vezetőségével folytatott megbeszélésen Sangay Choden Wangchuck úgy fogalmazott: a világszerte elismert Semmelweis Egyetemet tartották a legmegfelelőbb partnernek e fontos program kivitelezéséhez.

RS22013_KA-20140904-IMG_0210-buthani-kiralyno-lagotatas-scrA megbeszélés a bhutáni fél prezentációjával kezdődött, amelyben a királyság általános bemutatása mellett kitértek az anyakirályné széles körű kampánytevékenységére is. Sangay Choden Wangchuck kiemelten kezeli a bhutáni művészet és kulturális örökség népszerűsítését, főként a helyi iparművészet és textilgyártás támogatását tűzve ki célul. Ennek nyomán létrehozta pl. a Royal Textile Academy-t Timpuban, a bhutáni fővárosban, valamint ő a fővárosi Bhutan Textile Museum egyik létrehozója és védnöke is.

Az anyakirályné ugyancsak szívügyének tekinti a nemzeti jólét elősegítését, az egészségügy, az oktatás és a családpolitika kérdéseit. Ezen a téren a szexuális egészségüggyel kapcsolatos kampánytevékenysége figyelemre méltó, támogatója például a nők bántalmazása elleni One Billion Rising globális kampánynak is. Céljai közé tartozik a nők és gyermekek hátrányos társadalmi helyzetének csökkentése, többnyire iskoláztatás és munkahelyteremtés segítségével. (Az általa alapított Royal Textile Academy is elsősorban nőknek kínál képzési és munkalehetőségeket). Ennek érdekében az ENSZ Népesedési Alapjának jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedik.

RS22018_KA-20140904-IMG_0179-buthani-kiralyno-lagotatas-scrDr. Szél Ágoston rendkívül izgalmasnak és érdekesnek nevezte az országot, annak kultúráját és szellemiségét. Figyelemre méltónak találta a királyság által kidolgozott és a prezentációban bemutatott Bruttó Nemzeti Boldogság koncepciót. Ennek lényege, hogy a polgárok boldogságának, közérzetének javítása is a kormány elsődleges feladatai közé tartozik, hiszen egy ország fejlődése nemcsak anyagiakban, termelésben és fogyasztásban (azaz GDP-mutatóval) mérhető. Eközben szem előtt tartják azt is, hogy az életszínvonal emelése csak a természeti és kulturális környezet, valamint a jól működő közösségek megóvása mellett képzelhető el. Ezt az alternatív mérési rendszert és a hozzákapcsolódó kormánypolitikát, ma már az ENSZ és számos nemzeti kormány is tanulmányozza, mint bevezetésre érdemes modellt.

Dr. Szél Ágoston reményét fejezte ki, hogy a bhutáni diákok által majd az egyetem közössége is betekintést nyerhet a Sárkány Országának szellemiségébe, és ezáltal mi is tanulhatunk e kultúra egyedi látásmódjából.

A megállapodás keretében a hallgatói csereprogramokon túl lehetőség nyílik oktatócserére, közös kutatásokra és más egyéb akadémiai szintű együttműködésre is.

RS21983_KA-20140904-IMG_0485-buthani-kiralyno-lagotatas-scrAz aláírást követően a bhutáni királynő és a Semmelweis Egyetem rektora közösen megnyitotta a bhutáni életképekből álló exkluzív kiállítást a Semmelweis Szalonban. Az anyakirálynő nevében felszólaló Barbara Riepl tiszteletbeli főkonzulörömét fejezte ki, hogy a Szalonba látogató érdeklődőknek ha csak képekben is, de elhozhatják e távoli ország gazdag szépségét, spiritualitását, hagyományait. Kiemelte, hogy a Bhutáni Királyság érintetlen, de immár nem elszigetelt. A keleti országot Shangri-La utópisztikus földjéhez hasonlította, egy világtól elzárt paradicsomi helyhez, ahol az emberek szívből élnek. Bhutánt a világ egyetlen és utolsó ilyen vidékének tartja, Bobby Gosh újságíró szavaival élve „a világ utolsó autentikus helyének”. A fotókiállítás még két hétig látható a Semmelweis Szalonban.

Dobozi Pálma
Wild Marica – Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.