RS17970_KA-20140603-IMG_8086-kutatoi-szalon-scrKét Németországból érkezett gyermekgyógyász tartott előadást a csecsemőkori májtranszplantációval kapcsolatos kérdésekről a júniusi Kutatói Szalonban, melynek házigazdája dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója volt. Az első előadóról, dr. Peter Hoyer igazgatóról (University of Essen, Clinic for Pediatrics II) dr. Szabó Attila elmondta: nemcsak az esseni klinika igazgatója, hanem az Európai Gyermeknephrológiai Társaság (European Society of Pediatrics Nephrology) vezetőségi tagja és a European Academy of Pediatrics volt elnöke.

RS17965_KA-20140603-IMG_8104-kutatoi-szalon-scrMint arra dr. Peter Hoyer is emlékeztetett előadása elején, a két klinikát hosszú ideje tartó együttműködés köti össze. Bár a Semmelweis Egyetemen már végeznek gyermekeknél is májátültetést, az egészen pici, egy-két év alatti csecsemők esetében az esseni klinikán történik a transzplantáció. 2010 óta összesen 23 magyar csecsemő esett át Essenben májátültetésen, a műtét előtti kivizsgálás és az utógondozás ugyanakkor az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán zajlik.

A két német vendég előadásában olyan ritka, csecsemőkorban előforduló kórképeket ismertetett, melyeknek hátterében a májban zajló kóros folyamatok állnak, vagy következményük a májelégtelenség, és így a transzplantáció az egyetlen terápiás lehetőség. Dr. Peter Hoyer a genetikai hátterű oxalózisról, más néven hiperoxalúriáról beszélt. Ennél a betegségnél nem tud lebomlani az oxalát a szervezetben, így felhalmozódik a vesében és akár más szervekben is. Az alapprobléma ennél a kórképnél az, hogy a májban egy enzim nem, vagy nem megfelelően működik. A májátültetéssel megszüntethető az alapprobléma, sokszor azonban addigra már a vesét is tönkreteszi a betegség, így mindkét szerv transzplantációja szükséges.

RS17957_KA-20140603-IMG_8130-kutatoi-szalon-scrDr. Simone Kathemann, a májbeteg- és májtranszplantációs részleg vezetője (University of Essen, Department of Pediatric gastroenterology hepatology and liver transplantation) a glikogén tárolási szindrómáról és az ureaciklus zavarairól szólt előadásában. Ezeknél a ritka betegségeknél szintén a májban összpontosul a probléma, amely ugyanakkor az egész szervezetre kihat. Ezekben az esetekben is a májtranszplantáció jelenti a kezelési lehetőséget – mutatott rá dr. Simone Kathemann, aki azon az osztályon dolgozik, ahol a magyar csecsemők transzplantációját is végzik.

Az esseni gyermekklinika európai centrumként működik, vagyis számos más országból is itt látják el az ilyen ritka betegségekben szenvedő, átültetésre szoruló gyerekeket. Dr. Szabó Attila elmondta: a Szalon rendezvényen túl a látogatás részeként közös betegeikről is konzultáltak a német szakemberekkel, akik beszámoltak a tapasztalatokról és az újonnan megszerzett ismeretekről. Felhívták a figyelmet a korai diagnózis fontosságára, amellyel csökkenteni lehet a májon kívüli szervek károsodásának a mértékét. Erre egyébként teljes mértékben felkészült az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, amelynek anyagcsere laboratóriumában a ritka betegségek szűrésével és diagnosztikájával is foglalkoznak – hangsúlyozta dr. Szabó Attila. Az igazgató hozzátette: a látogatás során megállapodás született arról, hogy a jövőben mindkét oldalról erősíteni szeretnék a tapasztalatcserét.

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.