A szívátültetés és a hosszú távú műszív terápia jelenéről és jövőjéről rendeztek Közép-Európai Kerekasztal Megbeszélést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A szimpóziumra – melyre három nemzetközileg elismert, a témában komoly eredményeket felmutató szakembert kértek fel vendégelőadónak – a régió hat országából, így Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából érkeztek szívsebészek.

RS17727_KA-20140530-IMG_5684-transzplantacios-szimpozium-scrA megnyitón dr. Merkely Béla igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd röviden bemutatta a Semmelweis Egyetemet, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát. Mint hangsúlyozta: a sebészeti tevékenységen túl kiemelten foglalkozik a klinika az intervenciós kardiológiával, tevékenységének jelentős részét teszi ki az akut koronária szindróma ellátása. Évente háromezer PCI-t (primer percutan coronaria intervenció) végeznek, az esetek kétharmada akut. A klinika 15 ezer fekvőbeteget lát el évente, szívsebészete a felnőtt szívtranszplantáció hazai központja.

A szívelégtelenség sebészi terápiája, fejlődése szempontjából mérföldkövet jelentett a városmajori klinikák újbóli egyesítése, valamint a Szívelégtelenség és Műszíves Intenzív Osztály 2012-es létrehozása. A szívátültetések száma az Eurotransplanthoz való csatlakozás óta jelentősen emelkedett, 2013-ban pedig beindult a műszív program is. A rövid és középtávú műszív kezelésben részt vevő betegek száma mára eléri az ötvenet, hosszú távú kezelésben 9 műszíves beteg részesül.

RS17722_KA-20140530-IMG_5715-transzplantacios-szimpozium-scrDr. Szabolcs Zoltán, igazgatóhelyettes, a Szívsebészeti Tanszék szívsebészeti profilvezetője köszöntőjében arra emlékeztetett: a múlt évben egy horvátországi konferencián fogalmazódott meg az igény arra, hogy rendezzenek egy közép-európai kerekasztal megbeszélést, melyen a régió mind a hét országa megosztja a szívtranszplantációval és a műszív kezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Az egész napos program annak a 2014 elején indult Városmajori Transzplantációs Szimpózium rendezvénysorozatnak a része volt, mely célja a szívátültetésben és műszíves terápiában részt vevő orvosok rendszeres továbbképzése. Az első két alkalommal Németországból (Thomas Müller, Regensburg), Horvátországból (Bojan Biocina, Zágráb), valamint Angliából (Steven Tsui, Cambridge) érkeztek nemzetközileg elismert, a témában kiemelkedő szaktekintélyek.

RS17713_KA-20140530-IMG_5774-transzplantacios-szimpozium-scrA mostani, Közép-Európai Kerekasztal Megbeszélés vendégelőadói prof. dr. Robert Adamson (San Diego, USA), prof. dr. Thomas Krabatsch (Deutsches Herzzentrum Berlin) és prof. dr. Eva Goncalvesova (National Institute of CV Diseases, Pozsony) voltak. Az előadások után a régió mind a hét országának képviselője ismertette a szívátültetéssel és a műszív kezeléssel kapcsolatos tapasztalatokat.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.