Végéhez közeledik a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány közös projektje, mely a 4D Anatomy magyar fejlesztésű világszabadalmának patológiai továbbfejlesztését valósította meg.
Az „Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése” című projekt 2012. január 1-én kezdődött el, melynek megvalósításhoz közel 200 millió Ft támogatást nyert el uniós pályázati forrásokból a Semmelweis Egyetem (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0074). A projekt konzorciumi együttműködéssel valósult meg, a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány közreműködésével.
Fig2A 4D Pathology komplex multimédiás tananyagokat jelent, melynek újdonságtartalma kettős: egyrészt a tananyagokba beépül a 4D Anatomy világon egyedülálló fejlesztése, melyet a legnevesebb amerikai egyetemeken is alkalmaznak már az anatómiaképzésben, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós interaktív térképként. Ennek a fejlesztésnek a patológiai adaptációját valósította meg a projekt, unikális patológiai esetek ábrázolásával. A 4D Anatomy Kft. korszakalkotó technológiáját alkalmazva, a patológiai preparátumok térhatásban, elforgathatóan tanulmányozhatóak, mellyel korábban nem elérhető szemléltető eszköz kerül az orvosi egyetemek kezébe.
Másrészt a képzési módszer vonatkozásában szintén különlegességet alkotott a projekt. A tananyagok úgy épülnek fel, hogy egy-egy betegség köré csoportosítva jelennek meg az orvosképzés különböző dimenziói: egyszerre érhetőek el a betegség patológiai leírásai mellett a vonatkozó anatómiai, klinikai és radiológiai ismeretek. Ezzel egy új szemléletű képzési módszert honosít meg a Semmelweis Egyetem.
A projekt keretében a 4D Anatomy technológia adaptációján és az oktatástechnikai módszertan kidolgozásán túl 20 darab multimédiás tananyag készült el, 20 betegség több szempontú komplex bemutatásával.
A Semmelweis Egyetem oktatói készítették a tananyagok szöveges leírásait (3 nyelven: magyar, angol, német). Az Epilepsziás Betegekért Alapítvány feladata volt a módszertan kidolgozása, továbbá a képi megjelenítések elkészítése: a 4D Anatomy technológia adaptációja, továbbá a hagyományos multimédiás eszközök (fotó, grafika). Elkészül a kötelező formájú e-learning tananyag is, a tankonyvtar.hu-ra felhelyezve, melyet az egyetem E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központja állított elő a 4D Pathology tananyagból. Mindkét tananyag ingyenesen elérhető lesz az egyetem oktatói és tanulói számára.

Bérczes Gábor

palyazat1

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.