Kreativitásának kiélése és a saját maga elé kitűzött célok elérése motiválja leginkább dr. Szász A. Marcellt, a II. Sz. Patológiai Intézet Junior Príma Díjas rezidensét. Mint hozzáteszi, bár „gyakorlatilag a vízben nőttek fel bátyjával”, már a sportban sem a versenyszellem éltette, hanem – csakúgy, mint most – az, hogy megcsináljon valamit, ami a saját elvárásainak megfelel. Márpedig, ahogy mondja, sosem tudta, hol a megfelelő határ, így mindig is inkább magasabbra helyezte a lécet.

Szász A. Marcell, a II. Számú Patológiai Intézet rezidenseBár nagyapja és nagynénje is orvos volt, nem a családi háttér befolyásolta elsősorban a pályaválasztását, hanem inkább a biológia szeretete; az orvosi egyetemre való készülés még az úszást is háttérbe szorította. Ugyanakkor arra egy pillanatig sem gondolt, hogy patológus legyen. „Sebésznek indultam, a határterületek érdekeltek és a plasztikai helyreállítás. TDK-s koromban számos szakterületet végigjártam az urológiától az emlősebészeten át a fej-nyakrekonstrukcióig és a szájsebészetig. Az, hogy patológus lettem azon múlt, hogy PhD-hallgató koromban a szájsebészeten nem volt hely, ma viszont már semmire nem cserélném el ezt a pályát” – emlékszik vissza a kezdetekre, hozzátéve, hogy dr. Harsányi László, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója irányította dr. Kulka Janinához, a II. Sz. Patológiai Intézetbe az emlősebészettel kapcsolatos érdeklődése miatt 2006-ban, s azóta itt dolgozik; 2009-ig az intézet PhD-hallgatója volt, jelenleg pedig szakvizsga előtt álló rezidense.

„Patológusnak lenni hihetetlenül kreatív tevékenység, ahogy összeáll a teljes kép a klinikai és a szöveti információ alapján, olyan mintha kirakóst játszanánk” – fogalmaz szakmájáról. Mint megjegyzi, a digitális patológia terjedése egyre több lehetőséget is ad a patológusoknak; előbbire alkalmanként szüksége is van, mivel szenvedélye az utazás. Korábban egy egy hónapos tajvani ösztöndíj kapcsán világkörüli utat tett, nyolc hónap alatt négy kontinenst járt be. Számos egyéb ösztöndíjjal is volt már külföldön, orvostanhallgatóként a berlini Charité, majd a baltimore-i Johns Hopkins egyetemeken szerzett tapasztalatokat, később kutatóorvosként a Harvard Medical School Brigham and Women’s Hospital és a University of Chicago patológiai intézeteiben tett hosszabb látogatásokat, azonban mindig hazajött, mivel – ahogy fogalmaz – „a magyar patológia világszínvonalú”. Emellett ma már, éppen a digitális patológia miatt, akár itthonról is lehet majd egyszer „távmunkát” vállalni.

Szász A. Marcell, a II. Számú Patológiai Intézet rezidenseDr. Szász A. Marcell a Junior Príma Díjat az emlőrákkal összefüggő munkája elismeréseként kapta, meghatározott ugyanis egy olyan molekuláris diagnosztikus tesztet, amely megbízhatóan képes előre jelezni a hagyományos patológiai vizsgálatokkal nehezen jellemezhető, köztes differenciáltsági besorolású emlőrák prognózisát. Az ezzel kapcsolatos eredményeit 2013 elején publikálta, most pedig a kutatás következő szakaszaként egy 1000 fős országos validációs vizsgálatra készül, amelyben részt venne a tervek szerint a győri, a szegedi, a kecskeméti, illetve az itteni onkológia; mindenhol 250 beteg daganatán tesztelnék az új diagnosztikus módszert.  „A cél, hogy a terápiás lehetőségekre is választ adjon a teszt, ne csak a betegség kimeneteléről adjon információt” – mondja. A vizsgálathoz az országos etikai engedélyt már megkapták, a lebonyolításhoz azonban további forrásokra, illetve egy munkacsoport megalakítására is szükség van.

Dr. Szász A. Marcell úgy fogalmaz, bízik abban, hogy a most megkapott díj akár további pályázatok elnyeréséhez is hozzásegítheti – ez a rövidtávú tervei közé tartozik. Arra a kérdésre, hogy középtávon mit szeretne elérni, úgy fogalmaz: „jó patológiát szeretnék csinálni”, a transzlációs orvoslást szem előtt tartva, ugyanis ebben látja a jövőt. „Nagyon fontos az alapkutatás, a klinikai gyógyszerkipróbálás, de a transzlációval lehet igazán gyors eredményre jutni, nagyban támaszkodva a molekuláris háttérre. Fontosak a publikációk, de a legfontosabb, hogy olyan eredményeink legyenek, amelyeket minél gyorsabban át lehet ültetni a gyakorlatba.

Dr. Szász A. Marcellt a díjra dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, dr. Schaff Zsuzsa, a II. Sz. Patológiai Klinika igazgatóhelyettese, és dr. Tímár József, az intézet igazgatója, valamint dr. Szél Ágoston rektor jelölte.

Dobozi Pálma

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.