Elment egy igaz ember.
December 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Nobilis András egyetemi docens, klinikánk Neonatológiai Intenzív Osztályának vezetője. 56 éves volt.

„Olyan csönd van így nélküled,
hogy szinte hallani,
amit még utoljára
akartál mondani.”

Tegnap még a Korányi projekt keretében megvalósuló gyermekgyógyászati sürgősségi ellátás részleteit terveztük. Tegnap még arra kértél, hogy a finanszírozási nehézségek ellenére vegyem meg az Osztálynak az új Astrup gépet.
Megveszem, András.

nobilis2_1Dr. Nobilis András 1957-ben született Budapesten. Az egyetem elvégzése után néhány útkereső év következett, majd Esztergomban kezdett dolgozni gyermekgyógyászként.
1988-ban vált egyetemünk polgárává, 8 éven keresztül dolgozott az I. sz. Női Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumában. 1996-ban Paulin Ferenc professzor hívására érkezett a II. sz. Női Klinikára, majd rövid idő múlva a PIC osztályvezetője lett.
2008-ban védte meg egyetemi doktori értekezését.

A magyar perinatológia úttörőit követő első, magasan képzett generáció kiemelkedő képviselője volt. Egyik vezetője azoknak az elkötelezett szakembereknek, akik a jelenlegi, magas színvonalon működő magyar koraszülött ellátást megálmodták és megvalósították.
Kiemelkedő szakmai és emberi kvalitásait 2008-ban Batthyány-Strattman László díjjal ismerték el. Számtalan közéleti funkciója közül kiemelendő a Szakmai Kollégium Neonatológiai Tanácsának elnöksége.

Fáradhatatlanul dolgozott a PIC fejlesztésén, az osztály felújítása és átépítése nagyrészt személyes erőfeszítéseinek köszönhetően valósult meg. Az elmúlt évben a Korányi projektnek köszönhetően kialakuló új Intenzív Centrum fejlesztése és tervezése kötötte le energiája nagy részét. Mindemellett természetesen folyamatosan küzdött talán az összes közül legesendőbb betegeink, a koraszülöttek életéért és egészségéért.
Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy gyermekek százai köszönhetik életüket Nobilis doktornak, és családok százai azt, hogy koraszülött gyermeküket egészségesen vihették haza.

„Nem hal meg az, ki milliókra költi
Dús élete kincsét”

A szélesebb család és a kollégák, barátok mellett felesége és két fia gyászolja.

A Balaton szerelmese volt, legjobban a családja körében Szemesen töltött időt szerette. Végső nyughelye is Balatonszemes lesz.

Márai Sándorral: „Most pontot teszek, … emlékezni és hallgatni akarok.”

Pihenj békében András, és álmodd tovább az életet!

Dr. Ács Nándor

A Semmelweis Egyetem dr. Nobilis Andrást saját halottjának tekinti. Temetése 2014. január 11-én 11 órakor lesz a balatonszemesi temetőben, a szentmisét 2014. január 12-én 16.30-kor Budapesten, a Villányi úti Szent Imre templomban tartják.