A Népegészségtani Intézet nyolcadik alkalommal rendezte meg az orvosok és más egészségügyben dolgozó szakemberek számára az immár hagyományosnak nevezhető Életmód konferenciát. A rendezvény célja az volt, hogy olyan – az életmóddal kapcsolatos – témákat mutasson be, amelyek foglalkoztatják a szakembereket, részükre továbbképzést nyújtson a betegségek korszerű megelőzésében, az életminőség javításában és kezelésében.
Mint minden évben, idén is egy konkrét témát tűzött zászlajára a rendezvény. Az „oktatással az egészségért” mottó ezúttal 12 színvonalas előadást takart az intézet dolgozói és meghívott előadók bemutatásában.

eletmod_konferencia_webA konferenciát az alapító, a tanszék korábbi igazgatója, dr. Tompa Anna nyitotta meg. A kezdő előadásban dr. Kapronczay Károly, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár korábbi főigazgatója ismertette Fodor József oktató és iskolaorvosi tevékenységét. A konferencia egyik legsikeresebb előadását dr. Balázs Péter, a Népegészségtani Intézet igazgatóhelyettese tartotta, aki érdekes, új megközelítésű összefüggéseket mutatott be az orvosi paraszolvenciáról. Ezt követte Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet munkatársa, aki a barátság közösségi és társadalmi egészségvédő faktorairól beszélt, végül Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára elemezte az egészséges táplálkozást a tudomány és a gyakorlat oldaláról nézve.
Dr. Falus András 2012 elején alapította – az azóta elhunyt – dr. Kopp Máriával az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaságot. A társaság hitvallása az alapellátásban résztvevők prevenciós, egészségnevelési szerepének növelése, a háziorvosi, iskola- és foglalkozás-környezet egészségügyi ellátás prevenciós szemléletű átalakítása. Eredendően az ifjúságon keresztül igyekeznek a korosztály egészségtudatosságát formálni. Ehhez széles tematikai spektrumot nyújtanak: epigenetika, dietetika, mozgáskultúra és higiénia témáin keresztül, a szenvedélybetegségekre utaló jeleken, az agresszión és kiégésen túl esztétikai, pszichológiai, szociológiai és etikai kérdésekkel foglalkoznak. Az előadás bemutatta az EDUVITAL eddigi tevékenységét, tematikai spektrumait, részvételét a pedagógus életpályamodellben, valamint a Kopp Mária Lelki Egészségprogramban. Az előadásblokkot dr. Forrai Judit, az intézet másik igazgatóhelyettese folytatta, aki a védőnői munka új prevenciós trendjeit ismertette, majd Uzsalyné Pécsi Rita pécsi iskolai oktatási tapasztalatait ismertette az egészségnevelésről. Dr. Pilling János, a Magatartástudományi Intézet munkatársa pedig a dohányzásról való leszokást segítő kommunikációs és pszichológiai módszereiről beszélt.
A záró részben dr. Tompa Anna beszélt a kisgyermekes anyukák munkahelyi stresszéről, amit Major Jenő, az Országos Kémiai Biztonsági Intézetből követett „Miért nem ismerjük el a kémiai biztonság fontosságát?” című előadásával. Feith Helga Judit, az Egészségtudományi Kar munkatársa fontos gondolatokat vetett fel a gyermekjogok érvényesüléséről az egészségügyi ellátásban, a konferencia záróelőadását pedig dr. Cseh Károly, a házigazda Népegészségtani Intézet igazgatója tartotta, amelyben a népegészségtan oktatásának új koncepcióját ismertette.
A csaknem száz résztvevő a nap végére sok újdonságot ismerhetett meg az egészség megőrzésével kapcsolatban és a felkészült előadók részéről megszerzett információkat várhatóan a mindennapok munkájában is hasznosan fogja alkalmazni. Jövőre a mentálhigiéne lesz a téma.  A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében zajlik minden évben, ugyanakkor pontszerzési lehetőséget is biztosít.

Dr. Janik Leonárd

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.