20120103-IMG_4914-webElfogytak a helyek a non-stop, 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrésre, melyet a Kutatók Éjszakájának alkalmából szervez a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. A vasárnap reggel meghirdetett, szeptember 27-én délután kettőkor kezdődő programra napközben és éjszaka csaknem négyezren próbáltak regisztrálni. A jelentkezők közül a 24 óra alatt most csak az első 400-at tudják megvizsgálni – mondta dr. Merkely Béla. A klinika igazgatója hozzátette a szűrés állapotfelméréssel kezdődik, melyet vérvétel, majd terheléses EKG-vizsgálat követ. Amennyiben akut helyzettel találkoznak az orvosok, az új generációs szív CT-vel is megvizsgálják a beteget. Ez az újgenerációs műszer a szív koszorúereinek állapotfelmérésére alkalmazható egyik legújabb technológia, gyors, alacsony rizikójú eljárás, mely különösen részletgazdag megoldást kínál a diagnózis felállításához.

Dr Merkely Béla Kardiológiai Központ KutatócsoportMagyarországon körülbelül 25 ezer ember szenved szívinfarktust évente. Az összes magyar halálozás feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. A szívinfarktus halálozási mutatója háromszor magasabb, mint a nyugat-európai országokban. A tíz éve működő szervezett szívinfarktus-ellátásnak és a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően hazánkban évente körülbelül hétezerrel csökkent, azaz megfeleződött az infarktushoz kapcsolódó halálesetek száma az elmúlt 15 év során.

A fenntartható fejlődés alapja a magas szintű kórházi ellátás mellett a fokozott megelőző tevékenység. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet. A Semmelweis Egyetem kardiológusai ezzel a Kutatók Éjszakája programsorozathoz kapcsolt kampánnyal szeretnék ráirányítani a figyelmet a betegség kockázataira.

20120911-IMG_1098-webA 24 órás programba most csak a jelentkezők tizedének szűrése fér bele. A Semmelweis Egyetem számára ugyanakkor kiemelten fontos, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a megelőzést segítő vizsgálatokra, aki törődni szeretne az egészségével. Szeptember 29-én vasárnap 10 órától a „Szívünk Napja 2013” rendezvényen is részt vesznek az egyetem kardiológusai, a Városligeti Nagyréten szintén ingyenes vizsgálatokkal várják az érdeklődőket. Emellett a klinika arra is törekszik, hogy a későbbiekben további szűréseket tudjon hirdetni.KÉ_ikon

A több mint 120 egyetemi programot tartalmazó kétoldalas ismertető a képre kattintva letölthető pdf formátumban és kinyomtatható! (A programot folyamatosan frissítjük.)

Kovács Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.