Lencsés Ida, Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész képeiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A rendezvény házigazdája dr. Molnár Mária Judit rektorhelyettes volt, aki felidézte, hogy a művésznő több mint 30 éves pályafutására tekinthetünk vissza. Mint mondta, a formákat mozgásban lévő áramlási gesztusok veszik körül, amelyek a mozgást, a dinamikát, az állandó változást szimbolizálják. Párhuzamot vont a kiállítás és a Semmelweis Egyetem tevékenysége között, hiszen itt az egyetemen a kutatás, fejlesztés egy állandó dinamizmust kíván, és mi is állandóan változó világban élünk.

20130621-IMG_4073-lencses-ida-kiallitas-web

A kiállítást Szerényi Gábor, Kölcsey-díjas grafikaművész, újságíró nyitotta meg, aki röviden bemutatta a művésznő képeit. Nemcsak festmények, hanem gobelinek is láthatók a kiállított darabok között. Kiemelte, hogy olyan szellemi tartalmakat is megjelenítenek a művek, amiről nem lehet szavakkal beszámolni, sejtelmes, megfoghatatlan. Jellegzetes vizuális karakterük van.

20130621-IMG_4068-lencses-ida-kiallitas-web

A megnyitóhoz kapcsolódó beszélgetésből kiderült, hogy Lencsés Ida művészetében különböző korszakokat lehet elkülöníteni. Eleinte figurális munkákat készített, majd a főiskola után elindult a tájképek irányába, ekkor született meg a Rózsakert sorozat. Később a geometrikus formák felé ment el – a jellegzetes háromszög formákkal – ami a katonai érdemrendeknek a kis szalagjából indult és ezt nagyította fel méteresekre.

A művésznő kiemelte, hogy képei egymásra épülnek a formavilág, illetve a technika miatt is, és időtlenségük lehetővé teszi, hogy érzelmeket váltsanak ki a szemlélőből. A képek címeivel is üzenni szeretne. Érdekességként elmondta, hogy gyerekkorában mennyire szerette a szép képeslapokat, nagy hatással voltak rá. A képeslap sokkal többet jelentett neki, a maga fényével, mélységével, a múzeumokban viszont csak egy matt festékes vásznat látott még a legelején.

20130621-IMG_4075-lencses-ida-kiallitas-web

Beszélt a tervezés fontosságáról is. A gobelineknél nem lehet úgy tervezni, mint a festményeknél vagy grafikában, ez nem egy öt perces vázlat eredménye.
Lencsés Ida a Belvárosi Művészek Társaságának alapító tagja, illetve öt évig volt a Magyar Alkotóművészek Egyesületének elnöke. Elmondása szerint elég kilátástalan a művészek sorsa, ezért nagyon fontos az összefogás. Közös munkákat készítenek az egyesülettel: nemrég fejezték be az ötödik nagy gobelinjüket, ami a Berzon kiállításon díjat is nyert. Ha mi, kollegák nem fogunk egymással össze, akkor mindenki magára van hagyva – hangsúlyozta.

A megnyitó résztvevői vizuális élmények mellett akusztikus élményekkel is gazdagodtak. Maka Attila trombitaművész játszott, akit zongorán kísért Balázs János, junior Prima Primissima díjas zongorista.

Bódi Bernadett

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.