phdA Doktori Iskola honlapjának megújulása után elindult a doktori képzés hallgatóinak és oktatóinak készített közösségi oldal. Az új felület a „Semmelweis PhD közösség” nevet kapta, amely egyben küldetést is megfogalmaz: teret adni a doktoranduszoknak a közvetlenebb, pezsgőbb kommunikációhoz, ezáltal pedig alapot egy összetartó közösségnek. Az oldal valóban számos lehetőséget rejt.
Hány doktorandusza van a Semmelweis Egyetemnek? Melyikük milyen témában kutat? Van-e köztünk kapcsolódási pont? Kihez fordulhatnék segítségért egy nemrég fölmerült problémával kapcsolatban? Ki hova publikál? Melyik konferenciára érdemes elmenni és mely tárgyakat ajánlják leginkább? – jelenleg kevés doktorandusz tudná megválaszolni ezeket a kérdéseket – és még számos másikat. Pedig a közösség rengeteg lehetőséget rejt magában.
Az olyan hétköznapi kérdések mellett, mint a tanulmányi ügyintézés apró fortélyai, a tárgyválasztás és tárgyakkal kapcsolatos kérdések, a vizsgatapasztalatok és kreditpontok, sokkal merészebb és nagyobb távlatok tárulnak fel. Az első hangzásra távoli témák könnyen kisegíthetik egymást: egy-egy váratlan problémával lehet, hogy már többen megküzdöttek előttünk, és egy rövid üzenetváltás meghozza a megoldást. Lehet, hogy az általunk keresett technika, mérési módszer, eszköz vagy antitest épp feleslegben, vagy használaton kívül áll egy másik laborban. Lehet, hogy valakinek éppen olyan külföldi kapcsolata van, amelyet már napok óta keresünk, vagy pont azt a fehérjét kutatta egy évvel ezelőtt, amely irodalmát több nap lenne újra áttekintenünk egy apróbb információért.
Az ilyen, és ehhez hasonló segítségekből ismeretségek születhetnek, később pedig akár közös munkák, projektek, pályázatok, netalán szabadalmak és egész laborok. A kulcs a kapcsolat.

phd1
Az új oldal a jól ismert közösségi portálokhoz hasonló, nyitva áll mindenki számára. Szabadon alakíthatóak csoportok, fórumok, a közös és egyéni kapcsolatfelvétel lehetősége egyaránt adott. Egyben ajánlott is: fő értékével, a tartalommal csak mi tölthetjük meg – doktoranduszok és oktatók, a Semmelweis közösségi tagjai.

Fügedi Gergely
DÖK elnök

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.